friesjournaal logo

Josse Pietersma (foto Visit Friesland)

FRANEKER – Eise Eisinga, de bouwer van het wereldberoemde Planetarium, is niet het enige kosmische brein uit Franeker. De andere is de in deze stad geboren befaamde radioastronoom Jan Hendrik Oort (1900-1992) naar wie de Oortwolk is vernoemd: een wolk van miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Zijn ontdekking betekende een doorbraak in de astronomie. In het kader van de campagne Stadsgezichten maken bezoekers aan de fonteinen in de elf Friese steden kennis met de verhalen uit die steden, de hoogtepunten en de bijzondere personen die er vandaan komen.

Na Dokkum en IJlst was het nu de beurt aan Franeker, waar een ode wordt gebracht aan Oort.

De Franeker fontein spuit voor die gelegenheid een ‘Oortwolk’ uit; een wolk van nevel. Stadsgezicht van Franeker en historicus Josse Pietersma liet al zijn persoonlijke hotspots in de stad zien. Om dit moment te vieren werden kleine komeetjes van rijstsnoep uitgedeeld aan bewoners en voorbijgangers. Composteerbare snoepzakjes gemaakt van planten uiteraard, om onze planeet niet te vervuilen. 

In mei 2022 volgt het stadsgezicht van Leeuwarden. Daarnaast komen de stadsgezichten van Workum, Sneek en Hindeloopen in 2022 aan de beurt. In 2023 worden de stadsgezichten van de overige steden bekend gemaakt.De fontein in Franeker verbeeldt een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.

Partners