friesjournaal logo

BALK – Het jaar 2011 gaat voor Sjouke Bouma de boeken in als een topjaar. De getalenteerde slager uit Idskenhuizen won de prestigieuze International Young Butcher Competition, een Europese slagerswedstrijd tot en met 24 jaar en werd tevens derde in het BNN programma ‘De beste slager van 2011’. Bovendien haalde Sjouke de top drie van de verkiezing MBO uitblinker van het jaar. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik iets wil betekenen in het vak dat ik ga uitoefenen.’

Zijn talent voor het slagersvak ontdekte Sjouke bij C1000 Altenburg in St. Nicolaasga. Na zijn VMBO volgde Sjouke de opleiding tot verkoopmedewerker in de supermarkt. ‘Voor mij was dat ideaal, vier dagen werken bij Altenburg en een dag naar school,’ aldus Sjouke. Hij raakte geïnteresseerd in de slagerij van de supermarkt en de oplettende chef bood de gedreven scholier een kans om het vak te leren. ‘Alles viel op zijn plaats en ik werd gewoon verliefd op vlees,’ vertelt Sjouke enthousiast.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en Sjouke werd door het SVO (slagersschool) voorgedragen om Nederland te vertegenwoordigen in de International Young Butcher Competition.

Wat is het geheim van zijn succes? ‘Passie en een intensieve voorbereiding. Vijftien weken lang reisde ik op donderdag naar Wageningen om te trainen. De opdrachten zijn vooraf bekend en je kunt je dus heel gericht voorbereiden op de wedstrijd.’ Daarnaast ging het werk gewoon door, een hectische tijd, maar voor Sjouke geen probleem. ‘Je moet gewoon zwaar je best doen als je iets wilt bereiken.’

Ook in de toekomst wil Sjouke aan nationale en internationale wedstrijden blijven deelnemen.

Zijn eigen favoriete vlees? ‘Een lekker stoofpotje, en een ribeye sla ik ook niet over.’

Begin 2011 verruilde Sjouke de C1000 voor een baan bij Keurslager Murk van Dijk in Balk. ‘Het was met pijn in het hart, maar een noodzakelijke stap om mijzelf verder te ontwikkelen in het slagersvak. Dit is een ambachtelijke slagerij waar de meeste producten zelf worden gemaakt. Ik kan hier heel veel leren.’

Uiteindelijk moet al dat leren leiden tot een eigen zaak. ‘Op de gevel Keurslager Bouma, dat is het streven,’ zegt hij.

Partners