friesjournaal logo

SNEEK – De nieuwe productiehal van Lankhorst Engineered Products in Sneek betekent een verrijking van de circulaire industrie in Friesland. Deze divisie, onderdeel van de Royal Lankhorst Euronete Group, is namelijk een paradepaardje in de Nederlandse recycling. Als een van de eerste bedrijven in ons land ging het sinds 1803 bestaande Lankhorst daartoe over. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu verrichtte de officiële opening door de naam van de hal te onthullen: Gosse Dijkstra Hal, genoemd naar het directielid dat vorig jaar met pensioen ging.

Lankhorst kent een lange geschiedenis. Het bedrijf begon als touwslagerij en daaruit is een productenpakket voor de offshore industrie voortgevloeid. In de jaren zeventig werd olie als grondstof voor de synthetische producten te duur en zocht de onderneming naar alternatieven. De focus werd gericht op recycling. Voor Lankhorst werd hergebruik van kunststofafval een nieuwe toekomst. Thans heeft de groep 25 vestigingen wereldwijd en werken er 1.100 mensen. Lankhorst Engineered Products is een van de snelst groeiende divisies binnen het mondiaal concern, dat in handen is van de Portugees familie Gramaxo, waarvan José Luis Gramaxo en zijn zuster Lurdes en Eef Bosin de raad van bestuur zit.Steeds meer nieuwe producten worden door Lankhorst in Sneek ontwikkeld, zoals funderingen voor rioleringen en buizen, steigers, walbeschoeiingen en, heel verrassend, dwarsliggers voor het spoor! Investeren in een nieuwe, enorme spuitgietmachine werd derhalve noodzakelijk. Een machine van 2.500 ton sluitkracht die de productie van grote, dikwandige kunststof producten mogelijk maakt.De nieuwe hal is over de vooroorlogse bedrijfspanden heen gebouwd. De productiehal is voorzien van de nieuwste snufjes op de terreinen van klimaatbeheersing, energiebesparing en efficiency. Een warmte terugwininstallatie zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt bij het energierijke extrusieproces niet verloren gaat. Verder wordt er in het nieuwe gebouw aanzienlijk op energie bespaard door de inzet van gasontladingslampen met spanningsregelaren (22% stroomreductie) en lampen met schemerschakelaars die bij voldoende daglicht automatisch uitschakelen. En er is geïnvesteerd in een energievriendelijke koelinstallatie.Burgemeester Hayo Apothekervan Súdwest-Fryslân roemde de innovatieve kracht en het inevsteren in duurzaamheid van Lankhorst. Hij wees er fijntjes op dat de gemeente meer te bieden heeft dan water, toerisme en landbouw. Dat juist geen bewindspersoon van Economische Zaken maar een staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de hal kwam inwijden noemde Apotheker veelzeggend.Joop Atsmazei dat Lankhorst allang met duurzaamheid bezig was voordat het begrip werd uitgevonden: ‘Het is in Brussel een jong thema op de politieke agenda, niet in ons land waar jaarlijks 450 kiloton kunststofafval op de markt komt, waarvan 50% wordt hergebruikt. Dat is een geweldige prestatie maar het kan nog beter. In Europa zitten we op nog slechts 20%. We moeten niet meer spreken van afvalstoffen, maar over grondstoffen.Mijn ambitie is om meer dan 80% van alles wat wordt aangeboden wordt omgezet in nieuwe producten. Eigenlijk zou er nul procent van over moeten blijven. Recycling heeft de toekomst en Friesland mag zich gelukkig prijzen dat Lankhorst daarin een frontrunner is.’

Tussen de Nederlandse en Portugese wortels van het concern legde Joop een aardige link: de dichter/scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff lag meermalen aan de rede bij Lissabon. Zijn werk is in het Portugees vertaald en daar heel populair, en wiens gedichten door Christina Branco als fado’s op cd gezet. Omgekeerd zingt onze Nynke Laverman fado’s in het Fries. ‘De wereld is groot maar ook close,’ aldus Joop.

Directeur Sjouke Tjalsma van Lankhorst Engineered Products wees op de vier seizoenen die symbolisch zijn voor een bedrijf als Lankhorst, waar alles een nieuw leven krijgt: op dit moment de verwerking van 12.000 ton afval per jaar tot hoogwaardige producten.

Partners