friesjournaal logo

OOSTERZEE-BUREN – Hoe geweldig je een boerderij kunt verbouwen en benutten om in te wonen, maar ook om in te werken of je producten te presenteren, laten Wiebren en Anke Bergsma zien. Zij hebben van het aloude boerenstee Blierherne naast de kerk in Buren een plaatje gemaakt. Met dank aan Jan Haisma van architectenbureau Zijlstra in Bakhuizen. Wat het allemaal nog mooier maakt zijn de Zuid-Afrikaanse interieurstukken die de twee er tentoonstellen. In de in- en verkoop van dit stijlvol handgemaakte meubilair hebben zij zich gespecialiseerd. Nuweland (Zuid-Afrikaans voor nieuw land) heet hun onderneming.

De liefde voor het Zuid-Afrikaans design deden ze op toen ze in dat land woonden.

,,Wij hebben er een heel mooie tijd beleefd,’’ zegt Anke. Zij en Wiebren hebben elkaar leren kennen in hun Groninger studententijd. Sindsdien hebben ze altijd contact gehouden. Dus ook toen Anke, die facilitymanagement studeerde, voor een stage naar Kaapstad ging en Wiebren in Amerika verbleef waar hij in een filmstudio werkte. Na de stage gingen zij in Amsterdam wonen, waar Wiebren graag naar de filmacademie was gegaan, maar dat slaagde niet. Anke wilde echter in 2011 terug naar Kaapstad en daar kon Wiebren wel op de filmacademie terecht. Hun huis in Amsterdam verkochten ze.

Toen ze in Kaapstad hun huis wilden inrichten kwamen ze er achter dat er in Zuid-Afrika geen interieurzaken zijn. Multinationals als IKEA worden er bovendien geweerd. In het land zijn de mensen gewend om meubels te laten maken van natuurlijke materialen als hout, leer en kurk. 

,,Zo maakten wij kennis met het ambachtswerk daar. Er worden prachtige, karakteristieke meubels gemaakt. Daar hebben we ons over verbaasd,’’ zegt Anke.

Wiebren: ,,Kaapstad is een creatieve melting pot van allerlei kunstenaars.’’

Toch keerden ze in 2016 terug naar ons land.

,,Om de kinderen,’’ aldus Anke.

Wiebren: ,,Terug naar Amsterdam was geen optie. Geen ruimte daar.’’ 

Ze hadden toen al besloten in Zuid-Afrikaans meubilair verder te willen. Alleen was het nog zoeken naar een geschikte plek en een ruimte waarin ze uit de voeten konden.

Anke: ,,Mijn schoonvader, die agrarisch makelaar is, wees ons op deze boerderij. Zo zijn we hier terechtgekomen.’’

Ze lieten de boerderij intact, maar creëerden wel lichtinval.  Traditionele elementen als gebinten werden gecombineerd met hedendaagse bouwwijzen, veel transparantie door glazen wanden en een moderne uitstraling van binnen. Er is een schitterende, lichte en grote ruimte ontstaan waarin de mens zich niet verloren voelt.

Wiebren en Anke werken samen met gerenommeerde Zuid-Afrikaanse ontwerpers en meubelmakers. Die maken in gelimiteerde aantallen exclusief ‘collectable design’ voor connaisseurs en verzamelaars. Hun identiteitsdesign van ambachtslui die teruggaan naar de natuur, behoort dan ook tot het hogere segment. Waar die drive tot maken vandaan komt is Wiebren bekend.

,,Zuid-Afrikanen vormen een zelfredzaam volk. Dat komt door de armoe en de nasleep van de Apartheid. In ons land kopen mensen spullen die industrieel zijn gemaakt. Wie werkt er nog met de handen? In mijn vriendenkring ken ik er niemand. De focus ligt hier op HBO, algemene vorming en op management. Zuid-Afrika heeft ons enorm geïnspireerd.’’

Het is die inspiratie die klanten verleiden om iets in huis te halen waarover ze samen met Nuweland en de creatoren nadenken. 

Anke: ,,Alleen op bestelling wordt gemaakt en geleverd. Je moet er enkele maanden op wachten, maar dat nemen mensen graag voor lief.’’

De belangstelling voor Nuweland neemt toe, zo merken ze.

,,Er wordt over gesproken. Nuweland is een ontdekking en dan werkt mond-op-mond-reclame,’’ laat de uit Balk afkomstige Wiebren weten. Doel is dat heel West-Europa de markt gaat vormen. Nu zijn Nederland, België en Duitsland de landen waar zaken worden gedaan.

Niet alleen meubilair wordt door Nuweland geboden, er is ook een galerie met Zuid-Afrikaanse kunst. 

Anke: ,,Je kunt bij ons je huis inrichten en ook aankleden. Dat gaat heel goed samen.’’

Er zijn twee tentoonstellingen geweest en de volgende verkoopexpositie met werk van Morné Visagie uit Kaapstad is in september. 

Naast plezierig werken is het er ook goed wonen, vertellen Wiebren en Anke. Buren is voor de kinderen een goede omgeving om op te groeien.

Wiebren: ,,Wij wonen hier heel plezierig. Er zijn veel jonge mensen in het dorp die een hechte mienskip vormen. Iedereen helpt elkaar en ik heb al boeren op het land geholpen.’’

Partners