Uit beeld
De NPO wil ON (Ongehoord Nederland) van de buis halen. Persvrijheid volstaat dus niet. Je moet woke zijn, politiek correct. Is het presenterend damesduo van ON meer vooringenomen dan het tweetal van Op1? Zeker niet. Voormalig NOS-directeur Bauke Geersing vindt dat de vrijheid van meningsuiting onder druk wordt gezet met het voortdurend beboeten van ON. Ronald Plasterk (PvdA) denkt er net zo over. Waarom mogen mensen als Paul Cliteur en Wybren van Haga hun verfrissende blik niet op de wereld laten schijnen. Moeten zij het zwijgen worden opgelegd? Dat is ook helemaal de
Ik ben van mening dat een beschaafd land altijd vervolgden van waar ook ter wereld moet toelaten en politiek asiel moet verlenen, ongeacht hoeveel het er zijn. Daar is een instrumentarium voor nodig, ook geld en ook huisvesting.
Toch heb ik als één van de vier onder 31 raadsleden tegen een voorstel gestemd om een locatieonderzoek naar een asielzoekerscentrum (AZC) te starten. Alleen al omdat de vraag niet werd voorgelegd of de raad überhaupt een AZC wil. En daar begint het toch mee? Je wordt als raad buitenspel gezet. Een AZC is een heilige koe en dus komt die er, alleen is nog
De werkelijkheid gaat de fantasie vaak te boven. Neem Terschelling. Wie het script zou schrijven van de politieke troubles daar, zou voor fantast worden uitgemaakt. Maar het is allemaal echt gebeurd: een burgemeester (Caroline van de Pol) die wordt weggewerkt door partijen die in het college zitten (VVD – Jeltje Hoekstra – en Plaatselijk Belang – Gea van Essen). Laatstgenoemde partij had ook Persoonlijk Belang kunnen heten.
De arme Van de Pol raakte helemaal verstrikt in de intriges. Gelukkig voor haar streken de overige raadsfracties met de hand over hun hart. Van hen mag de
Minder vlees eten, ik vind het geen straf, ben er al mijn hele leven mee bezig. Fijne groenten en kruiden geven voor mij de meeste smaak aan een maaltijd. Het gezegde vlees noch vis, waarvan je de betekenis kunt omschrijven als ‘vaag’, jargon van de jeugd van tegenwoordig, heeft voor mij een andere lading.
Maar van die anti-vleesmaffia word ik niet goed. Vlees is hartstikke lekker en hartstikke gezond. De schoolgaande jeugd wordt echter door het lerarenvolk opgevoed met de veronderstelling dat vlees eten dierenleed is en milieu-onverantwoord. Men weet helaas niet beter.
In de
Je hoeft tegenwoordig de krant maar open te slaan, social media te openen, of je leest wel iets over de chatbot. De chatbot is een geautomatiseerd computerprogramma om interactief te communiceren via een chatinterface. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en taalverwerkingstechnologieën om menselijke gesprekken na te bootsen en de gebruiker te helpen bij het vinden van de informatie die hij of zij nodig heeft. Chatbots worden steeds vaker ingezet in verschillende sectoren, waaronder klantenservice, e-commerce, gezondheidszorg en financiën. Met de ontwikkeling van
Er is iets vreemds aan de hand in Nederland. Geen mens is aan de arbeid te krijgen, zo lijkt het. Niemand die nog veertig uur in de week werkt in onze verzadigd geraakte samenleving. Van het grote leger parttimers werken de meesten liever thuis dan naar de zaak te gaan. Ik snap het niet, ik verbaas me. De mentaliteit is erg veranderd. Waar is de werklust van het naoorlogse herrijzend Nederland gebleven? Toen is de basis gelegd voor onze welvaartsstaat. Mooi dat we daar nu van kunnen genieten, maar als ons eens zo hoge arbeidsethos verdwijnt, kunnen we die welvaart niet op niveau
Een zwarte mag je geen neger noemen, een vrouw is een menstruerend mens geworden, de slaaf van vroeger een slaafgemaakte. Dik mag niet dik meer heten, vet is een chemische formule.
De terreur van Stalin was niet te vergelijken met die van Hitler, want dan ontken je de Holocaust. Alle verkiezingen die Biden wint, worden gestolen door stemmachines.
We sluiten ouderen op in tehuizen om een ziekte te keren. Wie hen als verzorger helpt en longcovidoploopt, krijgt geen stuiver extra. Applaus moet genoeg zijn.
Provinciebestuurders beloven tienduizenden woningen om een
In de media verschijnen in tijden met geopolitieke spanningen steeds vaker artikelen over vormen van digitale spionage door buitenlandse partijen in ons kikkerlandje. Recente voorbeelden zijn de gemeentebesturen die het Chinese TikTok om die reden in de ban doen, of de Rijksoverheid die voor het 5G netwerk niet wil dat KPN met het Chinese Huawei in zee gaat.
De metafoor dat wij de zaakjes goed voor elkaar hebben, en dat verre landen ons belagen, doet het natuurlijk altijd goed. Maar is Nederland zelf het braafste digitale jongetje van de klas?
In de Telegraaf publiceerde
‘Rendement’, schreeuwen over het algemeen alle aandeelhouders. Daar draait het om: als aandeelhouder wil je simpelweg dat er geld wordt verdiend, zodat je zoveel mogelijk genereert uit je belegging. Lekker gemakkelijk. Inmiddels kom je daar (gelukkig) niet meer mee weg. Voor nieuwe generaties worden ‘hogere doelen’ van belang en wordt het steeds minder geaccepteerd om alleen winst als belangrijkste doelstelling te definiëren. Zij vragen om ‘purpose’ en wat zij eisen, dat gaat bedrijven laten bewegen.
Een goede balans vinden tussen het rendement dat nodig is om het bedrijf gezond te
In april was de jaarlijkse uitreiking van Michelinsterren in het DeLaMar Theater. Hét moment waarop de culinaire wereld haar adem inhoudt om te zien wie dit jaar beloond wordt met een felbegeerde ster. Friesland kreeg er dit jaar een sterrenrestaurant bij. Toch is het gek dat een bandenfabrikant restaurants beoordeelt. Of toch niet?
Om daar een antwoord op te geven moeten we terug naar het einde van de 19e eeuw. De Franse broers André en Edouard Michelin richtten een bandenfabriek op. In de beginjaren maakten ze fietsbanden, maar ze zagen al snel grote kansen in de opkomst van de
Onze overheidsbegroting piept en kraakt. Het kabinet spreekt in haar voorjaarsnota van ‘forse tegenvallers’. Militaire steun aan Oekraïne, stijgende rente op de kapitaalmarkt, compensatie voor de Groningers, de grote asielstroom en het nog te betalen compensatie voor het energie prijsplafond. En dan hebben we het nog niet over het stikstoffonds en het pakket klimaatmaatregelen van Minister Jetten. Het begrotingstekort gaat de komende jaren naar de maximaal toegestane 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Na deze kabinetsperiode gaat het tekort, zelfs zonder extra
Stijgers
Jan Ploeg en Jouke van der Zee
Voormalig gedeputeerde Jan Ploeg (CDA) en oud-statenlid Jouke van der Zee (PvdA) doen al jaren een beroep op de provincie Fryslân om het aandeel van 15 procent in Windpark Fryslân van de hand te doen. Ze vinden dat een overheid geen aandeelhouder kan zijn in een private onderneming van twee families (De Groot en Meulendijks). Dat botst volgens de twee met de rol van de provincie als vergunningverlener, toezichthouder en handhaver. Gelijk hebben ze. Daar komt bij dat de provincie niet zuiver en transparant kan opereren in zo’n bedrijf.
Uitgeluld
Juicekanaal-vlogger Yvonne Coldeweijer mag Rachel Hazes geen ‘gecremeerde kroket’ noemen. Nu mag niks meer in het land. Youp van ’t Hek zou al jaren brodeloos zijn.
Op jezelf gaan
GroenLinks, dat Amsterdam regeert en de burgemeester (Femke Halsema) heeft geleverd, wil dat ouders nadat hun kinderen uit huis gaan een andere woning zoeken om de doorstroming op de markt te bevorderen. Een even lumineus als dictatoriaal idee.
Vlees noch vis
Noord-Holland is begonnen met het verbieden van reclame voor vlees en vis. De provincie wil graag de duurzame overheid etaleren. Het
Het opmerkelijkste Friese raadsnieuws kwam uit Achtkarspelen waar drie twintigers bellen en toeteren als het hun te langdradig wordt. Kennelijk laat burgemeester Oebele Brouwer het gezemel op z’n beloop. Dat ken ik van mijn eigen gemeente waar het doorschuiven van agendapunten naar een volgende vergadering vaste kost is. Ruimte geven aan debat is prima maar die ellenlange inleidingen met het bedanken van ambtenaren, de waardering voor ‘het stuk wat voor ons ligt’ en het uiten van algemeenheden draagt niet bij aan inhoudelijke benadering.
Harlingen, zo lees ik, wil in de krant. Dat
Leeuwarden wordt op stelten gezet om een potje voetbal en de verenigingen van dorpsvermaken kunnen hun optocht straks vergeten, zo stringent wordt de regelgeving. En dan moet je als goedwillende vrijwilligersclub ook nog maar zien of je de benodigde vergunning wel krijgt. Het is de wereld op zijn kop. Wat is Friesland zonder dorpsfeesten en kermis? Het kan weleens eerder voorbij zijn dan gedacht. In plaats van deze hoogtepunten voor de mienskip te stimuleren en te ondersteunen, doen lokale overheden steeds moeilijker. Hebben de vroede vaderen wel in de gaten dat het dorpsfeest het
Het leven voltrekt zich in golfbewegingen en hetzelfde geldt voor beleggen. Tijden keren altijd terug. Wat vandaag trendy is, is morgen gedateerd, overmorgen retro en op den duur weer hip. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je je nooit moet blindstaren op het moment. In beleggen moet je een koers bepalen en naar een brede horizon kijken, het overzicht behouden. De overgangsperioden zijn lastig om precies te markeren. Want in welke fase verkeren wij thans?
Het leek in de voorbije periode van enkele jaren alsof de bomen tot in de hemel groeiden. Geen belegger zag risico’s. Niemand
Ik vroeg mijn dochter van 8 of ze het logo van Volkswagen ook zou kunnen tekenen. Uit haar hoofd. Dat kon ze wel, zei ze. En hoewel haar versie niet helemaal klopte, zou je het zeker herkend hebben.
Niet zo gek, want Volkswagen is één van de bekendste merken ter wereld. En het heeft een redelijk eenvoudig en toch zeer iconisch beeldmerk. Het merk hanteert al meer dan 90 jaar een cirkel met daarin een V en een W onder elkaar.
Toch heeft VW dit logo sinds 1937 twaalf keer veranderd. Ook McDonald’s (waarvan mijn dochter het logo overigens wel volledig foutloos tekende), heeft zijn
Met dertig kuub hout dacht ík voor de komende drie jaar spekkoper te zijn. Het was aan brandhout zo’n achtduizend euro waard, volgens Marktplaats. Buurlieden hadden net zoveel, dat was samen een dikke dertigduizend euro op ons streekje, rekende ik in de gauwigheid uit.
Helaas werd de door mij ingehuurde houtzager in volle actie betrapt door het hoveniersbedrijf dat kennelijk bepaalde rechten had. Een boze buurman wachtte me op, een ander, die me toestemming had gegeven, wist plotseling nergens meer van. J. was met shovel en kettingzaag druk in de weer, maar haalde slechts
In Nederland kost één liter diesel evenveel als 4 liter melk. In Dubai kost één liter melk evenveel als 4 liter diesel… Ingrediënten voor een leerzame trip! Een jaar geleden hebben we met vrienden en relaties een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten ondernomen om kennis te maken met de regionale melkveehouderij en zuivelsector. Samen met toeleveranciers voor de melkveehouderij hebben we een programma opgesteld waarmee we midden in de woestijn mega melkveebedrijven mochten bezoeken, waarvan de deuren maar zelden opengaan.
Dubai is een grote bouwput. Torenflats en metrolijnen
Ergens in de tweede helft van de jaren negentig, zag ik ooit een ‘fax’ – de voorloper van email – voorbijkomen, waarin een ondernemer opriep om vooral niet met het bedrijf waar ik destijds werkte, zaken te doen. ‘Zij verzieken de markt’, was een van de uitspraken. Het leveren van computer gerelateerde producten aan branchevreemde kanalen was iets dat toch niet geaccepteerd kon worden. Destijds groeide deze markt zo snel dat ‘wij’ vonden dat de consument op de hoek van de straat verbruiksartikelen moest kunnen kopen. Dat was een mooie kans om veel nieuwe verkooppunten te scoren.
Er
Als we kijken naar de economische activiteit in Friesland dan is het duidelijk dat de provincie een aanzienlijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Het is bijvoorbeeld een belangrijk productiegebied voor de landbouw, met name de melkveehouderij en de akkerbouw. Daarnaast is de provincie ook een belangrijke regio voor de visserij, waar een aanzienlijk deel van de Nederlandse visproductie plaatsvindt. Verder is Friesland een populaire toeristische bestemming, met veel attracties zoals historische steden, natuurgebieden en watersportmogelijkheden. Dit biedt kansen voor de
Reken er maar niet op
Volgens hoofdeconoom Marieke Blom van ING, in gesprek over de jongste looneisen van FNV, is 14,3 procent van 2.000 euro ‘slechts drie tientjes’. Van haar hoeven we dus geen kloppende rekensommetjes en rekenkundig inzicht te verwachten, laat staan een stevige economische visie.
Foute woke
Woke is bezig met een eigen woordenboek en voert een strijd om ‘foute’ woorden en begrippen te verbieden. De media hobbelen er achteraan. Niet langer gewenst zijn: vrouw (mens die menstrueert), blank (wit), neger/negerin (zwarte), verzetsheld (verzetsmens), moedermelk
Het mooiste nieuws uit de Friese gemeentepolitiek kwam uit Burgum (Tytsjerksteradiel). Daar schrapte men op voorspraak van een CDA-raadslid het woord vlootschouw uit de stukken. Leek te veel op het idioom uit de VOC-tijd. Moeten we ons nu ook al schamen voor de eerste multinational van de wereld? Een andere CDA’er, oud-premier Jan Peter Balkenende, niet de minste, sprak eens met gebalde vuist dat wij Nederlanders wat meer van de ‘VOC-mentaliteit’ moesten hebben. Dat waren nog eens tijden en CDA’ers zijn net als VVD’ers zichzelf niet meer. Gemeentepolitiek met een hele kleine g.
Maar
Voor Eise Eisinga (1744-1828) was doemdenken de aanleiding tot het bouwen van zijn wereldvermaard Koninklijk Planetarium in Franeker, dat een UNESCO werelderfgoed wordt. Er waren in zijn tijd lieden die uit onwetendheid het einde der tijden voorspelden, de planeten zouden op elkaar botsen. Om het tegendeel te bewijzen en te laten zien hoe ons zonnestelsel werkt en hoe de planeten zich bewegen, bouwde hij zijn woonkamer om en ons universum ingenieus na. In wezen verrichtte hij een astronomisch wereldwonder. Zeven jaar (1774-1781) was hij ermee bezig. Zijn vader maakte de houten
Onlangs overleed de uitvinder van de airfryer, Fred van der Weij. Deze droge frituurpan (zonder olie) – het is niet meer dan een heteluchtoven – is een doorslaand commercieel succes geworden. Maar of de airfryer de frituurpan gaat verdringen, is nog maar de vraag. Zo is bijvoorbeeld de Senseo, tegen de verwachting in, niet de vervanger van het koffiezetapparaat geworden. De airfryer mag dan makkelijk en handig zijn, je moet niet denken dat je zonder frituurolie gezonder bezig bent, en qua bite mis je het krokante van frituren. Er mankeert trouwens helemaal niks aan frituren. Het