friesjournaal logo

Onlangs overleed de uitvinder van de airfryer, Fred van der Weij. Deze droge frituurpan (zonder olie) – het is niet meer dan een heteluchtoven – is een doorslaand commercieel succes geworden. Maar of de airfryer de frituurpan gaat verdringen, is nog maar de vraag. Zo is bijvoorbeeld de Senseo, tegen de verwachting in, niet de vervanger van het koffiezetapparaat geworden. De airfryer mag dan makkelijk en handig zijn, je moet niet denken dat je zonder frituurolie gezonder bezig bent, en qua bite mis je het krokante van frituren. Er mankeert trouwens helemaal niks aan frituren. Het is een van mijn favoriete bereidingswijzen. Rondom gelijkmatig garen en verhitten komt de smaak van het product ten goede. Je moet ook aan meer dan patat denken als het gaat om frituren.

Zo heb ik enkele keren gefrituurde spieringen gegeten in De Hinde in Hindeloopen, waar Harmen Ligthart, een van mijn favoriete chefs, de scepter zwaait. Harmen staat met zijn zaak niet in de Lekker 500 en dan weet je dat je dit blad niet té serieus moet nemen. De redactie heeft trouwens niet eens het geld om jaarlijks enkele duizenden restaurants te bezoeken en daaruit een top 500 samen te stellen. Ik heb vernomen dat vegetarisch van groot belang is om op die lijst te komen. En Harmen, een non-conformist, heeft daar lak aan. Geen vlees en geen vis is voor hem letterlijk vlees noch vis. Maar vergis je niet, Harmen kweekt in zijn moestuin middenin het stadje Hindeloopen de heerlijkste groenten en de kruidigste kruiden. Verder struint hij landerijen en bossen af op zoek naar het lekkerste wat de natuur hem biedt. Zijn gerechten brengt hij ermee hoog op smaak. Bovendien is vlees en vis van Harmen héél duurzaam en héél goed voor Moeder Aarde.

Maar goed, terug naar de spieringen. Harmen gooit ze ‘yn hun hiele hear en fear’ in de pan. Glazig kijken de oogjes van de gefrituurde spierinkjes je aan. Een topmayonaise erbij en smullen maar.

Vis, al dan niet in beslag gedoopt, is volgens Harmen bij uitstek geschikt voor frituren. Maar ook vlees, neem een schnitzel, kun je heel goed frituren. Juist omdat je geen kans hebt op verbranding van het product, zegt Harmen. Groenten zijn gefrituurd ook lekker in een (Japans) gerecht als Tempura met broccoli, bloemkool, zoete aardappel en groene asperges. De Oosterse keuken is dol op frituren.

Ongezond is frituren niet. Integendeel. Als je het vet maar op tijd vervangt, aldus Harmen.

Gebruik wel de beste olie. Bij voorkeur die van eigen Friese bodem: Levo van de firma Rollingswier in Franeker (Grenada Gold). Dat mag je gerust een streekproduct noemen! 

Albert van Keimpema

Partners