Stijgers
Jan Ploeg en Jouke van der Zee
Voormalig gedeputeerde Jan Ploeg (CDA) en oud-statenlid Jouke van der Zee (PvdA) doen al jaren een beroep op de provincie Fryslân om het aandeel van 15 procent in Windpark Fryslân van de hand te doen. Ze vinden dat een overheid geen aandeelhouder kan zijn in een private onderneming van twee families (De Groot en Meulendijks). Dat botst volgens de twee met de rol van de provincie als vergunningverlener, toezichthouder en handhaver. Gelijk hebben ze. Daar komt bij dat de provincie niet zuiver en transparant kan opereren in zo’n bedrijf. Renderend is het overigens wel en dat is volgens Ploeg en Van der Zee de reden dat de provincie de NUON-miljoenen bij de verkoop van het provinciaal elektriciteitsbedrijf niet tegen een lage rente bij De Nederlandsche Bank wilde stallen, zoals verzocht door de rijksoverheid, en dat de provincie daarom niet van haar aandeel af wil.
Betonondernemer Henk Dam
Henk Dam van Dam Beton in Akkrum gebruikte zijn boerenverstand waar Rijkswaterstaat, volgens insiders een manege zonder paarden, dat node ontbreekt. In plaats van zandzakken in de tunnel van de A7 bedacht hij dat betonblokken veel effectiever zijn. Ze wegen zwaarder en nemen minder ruimte in beslag. Daardoor werd het mogelijk de tunnel met versmalde rijstroken open te houden voor het wegverkeer.
Formule I-coureur Nyck de Vries
Formule I-coureur Nyck de Vries heeft het kort geding gewonnen dat vastgoedmiljonair Jeroen Schothorsttegen hem had aangespannen. Schothorst leende De Vries in 2018 250.000 euro. Afgesproken werd een rente van drie procent en het afstaan van de helft van zijn Formule I-inkomsten tot 2022. Schothorst, de man achter McGregor en niet van onbesproken gedrag, claimde dat De Vries zijn inkomstenoverzicht aan hem diende voor te leggen. Van de lening heeft Schothorst 190.000 euro teruggekregen.
Arriva-topman Anne Hettinga
Bestuursvoorzitter Anne Hettinga van personenvervoerder Arriva gaat de concurrentie aan met Nederlandse Spoorwegen. Dat wordt hoog tijd, want de dienstverlening van NS, voor zover je daar nog van kunt spreken, is beneden alle peil. De in Sneek woonachtige Hettinga denkt beter te scoren op punctualiteit, zitplaatskans, klanttevredenheid, toegankelijkheid, reisinformatie en personeelsinzet. Meer treinen van Arriva lijkt beter voor reizigers. Maar dan zal Hettinga zijn mensen wel in toom moeten houden want de stakingsdrift van streekvervoerpersoneel is berucht. Al een half jaar is het reizen per bus een onaangename loterij.
Hoteliers Harry en Jennifer Westers
Hotelechtpaar Harry en Jennifer Westers van WestCord Hotels hebben het voormalige hoofdkantoor van Friesland Bank in Leeuwarden gekocht van Loft Vastgoed in Eindhoven. Dit bedrijf nam het grote gebouw met de alom zichtbare glazen koepel een jaar eerder over van Rabobank Vastgoed. De aankoop is een boppeslach. Westers transformeert het kantoorpand tot hotel, dat na Élevé in het WTC-complex het tweede WestCord-hotel in de stad wordt. Westers begon nog voor zijn achttiende zijn eerste hotel op Vlieland (de Wadden) dat zijn vader Emo, bakker op het eiland, voor hem aankocht. Daarna volgden met steun van de Harlinger industrieel Cees van der Schoot hotels op Ameland en Terschelling en Amsterdam. Westers baarde opzien met de aankoop van Hotel New York in Rotterdam en later met de oceaanstomer ss Rotterdam waarvoor hij € 30 miljoen neertelde. Inmiddels telt WestCord 17 hotels en bedraagt de omzet € 120 miljoen per jaar. De leiding ligt sinds 1 januari 2022 in handen van Jennifer en hun zonen Michael en Harry Jack. Harry (72) legt zich toe op nieuwbouw en renovatie.
Oranje-assistent Sipke Hulshoff
Na het echec van het WK in Qatar, waar Louis van Gaal op zijn grote bek ging, willen bondscoach Ronald Koeman en diens rechterhand broer Erwin het over een andere boeg gooien: winnen met goed voetbal. Daarbij zeggen ze Sipke Hulshoff hard nodig te hebben. Een mooi compliment voor de oud-trainer van Cambuur die nu als assistent van de beide Koemannen gaat fungeren.
Dalers
Strafrechter Marlies Spooren
Politie- en strafrechter Marlies Spooren van rechtbank Noord-Nederland vindt dat een taakstraf ‘soms erg structuur kan bieden’ in het leven van een veroordeelde. Het woord ‘soms’ valt in deze zin op. Als dat ‘soms’ het geval is, is de straf ‘meestal’ niet op zijn plaats. Een straf moet op maat en effectief zijn voor iedereen. Maar ‘soms’ is geen praktijk. Een taakstraf is altijd goed voor iedereen die de wet heeft overtreden of er een potje van heeft gemaakt. Werken met je luie donder, je nest uit, op tijd zijn, je melden bij je meerdere, je nuttige opdracht uitvoeren, de klus afmaken. Dat is fysiek en mentaal goed voor ieder mens en zeker voor delinquenten. Vanzelfsprekend is dit leerzaam en biedt zo’n straf structuur. Altijd afzwakken, op niemands tenen willen staan, politiek correct willen zijn: het is irritant. Het moet maar eens afgelopen zijn met het halfzachte gezwam van (vrouwen)rechters. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan wijlen magistraten Theo van Gelder en Rienk Wegener Sleeswijk. Grote persoonlijkheden die streng doch rechtvaardig waren, duidelijk in hun oordeel, maar toch mild en een boodschap voor het leven meegevend.
Burgemeester Caroline van de Pol
Stop het hok vol hennen en je weet op voorhand dat het misgaat, zoals het in het uit louter vrouwen bestaande college op Terschelling (en ook nog eens de gemeentesecretaris) waar burgemeester Caroline van de Pol van boord werd gekieperd. Maar een burgemeester die het vertrouwen van ambtenaren, raad of wethouders verliest heeft dat altijd aan zichzelf te wijten.
Maar tot de dalers behoren evenzeer de wethouders Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) en Gea van Essen(Plaatselijk Belang) van nota bene de twee coalitiepartijen. Zij maken er een hilarische soap van want de oppositiepartijen steunen Van de Pol na veel overleg wel. Volgens De Telegraaf schijnt ook Felix van Beek nog een rol te spelen vanwege een vermeende affaire met Hoekstra in het verleden en zijn relatie met Van de Pol. Smeuïge verhalen en veel gekonkel dus op het onbestuurbare Terschelling
Landbouwminister Piet Adema
Oud-gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) weet nu ook hoe het is om in dit land landbouwminister te zijn. Hij moet op eieren lopen maar trapte er een paar stuk toen bleek dat hij de Kamer niet goed had ingelicht over de Europese mestregels. Halsoverkop keerde Adema terug van de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn om in Den Haag zijn excuses aan te bieden.
Weerman Gerrit Hiemstra
Weerman Gerrit Hiemstra, binnengelopen met de verkoop van zijn weerbureaus en woonachtig in Balk, dacht de weeradviseur van de Elfstedenvereniging te kunnen worden. Daar werd een stokje voor gestoken. Gelukkig maar. Deze rol gunnen aan iemand die beweert dat als gevolg van klimaatverandering er nooit meer een Elfstedentocht komt, moet je door het ijs laten zakken. Nu is weeramateur en oud-melkveehouder Jan Jonkman uit Akmarijp de man die het bestuur gaat informeren.