Het leven voltrekt zich in golfbewegingen en hetzelfde geldt voor beleggen. Tijden keren altijd terug. Wat vandaag trendy is, is morgen gedateerd, overmorgen retro en op den duur weer hip. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je je nooit moet blindstaren op het moment. In beleggen moet je een koers bepalen en naar een brede horizon kijken, het overzicht behouden. De overgangsperioden zijn lastig om precies te markeren. Want in welke fase verkeren wij thans?
Het leek in de voorbije periode van enkele jaren alsof de bomen tot in de hemel groeiden. Geen belegger zag risico’s. Niemand keek kritisch naar de markt. Men dacht dat aandelen kopen een loterij zonder nieten was. Dit was het ‘nieuwe beleggen’ geworden.
Ik ben in zo’n hausse altijd op mijn hoede. De kansen kunnen namelijk zomaar keren, weet ik uit ervaring. Inmiddels is dat gebleken: corona, een oorlog op het Europees continent, een energiecrisis en een gierende inflatie tot gevolg, een stikstofcrisis, een bouwstop, woningnood, een energietransitie die wij doormaken waarvan we nog niet weten hoe die zich verder ontwikkelt. En dan is de reeks van onaangename surprises nog niet eens compleet. Dit allemaal hadden wij anderhalf jaar geleden niet kunnen bedenken, laat staan dat er rekening mee werd gehouden.
Van de weeromstuit zie je dan dikwijls dat men een toevlucht neemt tot het ‘oude beleggen’. Oftewel: vertrouwen op de veilige aandelen die meestal ten onrechte als saai worden beschouwd. Logisch dat je dan ook weer gaat kijken naar dividend, dat je tevreden bent met een rendement dat je ondanks je voorzichtigheid in vrijwel geen enkele andere markt kunt behalen.
Mijn strategie is in de ruim dertig jaar dat ik in dit vak zit, altijd geweest om naar nieuwe markten te blijven kijken zonder de oude waarden uit het oog te verliezen. Dat is ook nu exact het geval. Ik noem dit gemakshalve maar even het ‘hernieuwde beleggen’. Neem het aandeel Shell. Dit concern verdient geld met oude industrie en fossiele brandstoffen, maar evenzeer met nieuwe (groene) energiedragers, waaronder het veelbelovende waterstof. Shell, nota bene de grootste investeerder in de energietransitie, laat zien dat als je nieuwe schoenen koopt, je de oude daarom nog niet weg hoeft te doen. De wijze waarop Shell onderneemt kan ik goed volgen. Ready steady, zouden de Britten het noemen.
De ervaring heeft geleerd dat crises leiden tot betere tijden. In die zin is het niet per definitie negatief dat we het even voor de kiezen krijgen. Wij zijn weer écht gaan beleggen. In 2023 is iedereen aan het rekenen geslagen. Maar ook in het maken van rekensommen probeer ik bij mijzelf te blijven, hoe moeilijk het soms ook is. Niet je rijk rekenen, niet je laten afleiden, niet bevangen raken door emoties. Dat is mijn devies.
In beleggen is het van belang om de waarde van een beursgenoteerd bedrijf goed te berekenen. Die waarde kun je op meerdere manieren taxeren. Belangrijke, vaste factoren zijn winstgroei, rente en risico. Kijk, dat waren we even vergeten in de hoogtijdagen. Winstgroei blijkt niet dertig jaar te duren zoals we verwachtten, de rente is dus niet altijd nul maar kan net zo goed weer drie zijn zoals we nu zien. Globalisering neemt geopolitieke spanningen niet weg, juist niet, hebben we gemerkt. De wereld ziet er heden ten dage anders uit dan kortgeleden en dat biedt ruimte voor écht beleggen, of noem het voor mijn part hernieuwd beleggen.
De markt tekent zich scherper af. Het verhaal van de crypto’s (bitcoin) is uit, obligaties zijn terug als safe haven. Warempel, de oude economie is terug in de race!
Ik ben blij dat we weer normaal doen, dat we terug op de basis zijn beland. Hele snelle groei is niet altijd de beste groei. Ik verkies gestage groei. Blijft de consument elke drie jaar een nieuwe Apple-telefoon kopen? Is eens in de vier jaar niet genoeg? Ik weet het, de overheid heeft er zelf aan bijgedragen, aan die onstuimige groei. Er is ongelooflijk veel crisis- en compensatiegeld in de maatschappij gepompt. Met als gevolg dat een bezoek aan de McDonald’s met mijn dochter geen 14 euro kost zoals kortgeleden, maar 21.
In elk geval, en dat is licht verrassend ondanks de tegenwind, is de economie nog steeds sterk. De recessie is niet gekomen en er wordt nog steeds geld besteed, ook door de middenklasse die het lastig heeft. Van deze middenklasse moet de economie het hebben. De groep daaronder is een categorie die niks heeft en de groep daarboven wordt alleen maar rijker.
Graag hou ik mij aanbevolen om de immer interessante en kansrijke aandelenmarkt met onze klanten en potentiële relaties door te nemen. Dat doe ik samen met Rob Koenders, een nieuwe vermogensbeheerder binnen mijn bedrijf. Wij zijn twee nuchtere noorderlingen die het mooi vinden om in deze woelige wereld met de voeten op de grond te blijven!
Edwin Wierda