SURHUISTERVEEN – Het is elk jaar weer indrukwekkend hoe Surhuisterveen de gele trui naar het dorp weet te halen en hoe Joop Atsma (CDA-senator en voorzitter van het Productschap voor Vee en Vlees) een peloton van ‘minsken fan kwisekwânsje’ (mensen van formaat) uit alle hoeken van de samenleving in zijn tuin ontvangt. Tourwinnaar Geraint Thomas was er, de nationale vedette Tom Dumoulin (derde in de Tour) en de noordelijke favoriet Bauke Mollema. In die volgorde stonden zij ook op het ereschavot, zoals dat gaat in een criterium. De Profronde van Surhuisterveen is in die categorie het vaderlandse topevenement, steevast twee dagen na de slotetappe in Parijs.
Joop hing het thema duurzaamheid op aan het feest. Wielrennen op de weg is nu eenmaal een van de meest duurzame sporten. Je hebt er geen accommodatie voor nodig. Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels was er dus, maar ook de Friese voormannen in mobiel Nederland Anne Hettinga (Arriva) en Pier Eringa (ProRail). Arriva gaat steeds meer over op elektrisch openbaar vervoer terwijl ProRail probeert om al die treinen op het overvolle spoornet te laten rijden.
Nijpels is bezig met de bankensector om hypotheekverhogingen los te krijgen voor de investeringen die nodig zijn om huizen van het gas te krijgen. Kort na de Profronde zag hij zich trouwens geconfronteerd met krantenpublicaties over zijn niet zo energiezuinige woningen; een grachtenpand in Amsterdam en een woonboerderij in Dijken.
It-ondernemer Ben Woldring en vader Jan zijn uitgekiende prijsvergelijkers en rekenden voor dat de rekening voor duurzame energie nauwelijks duurder hoeft te zijn dan de goedkoopste in gewone energie: € 1.796 om € 1.781 per jaar.
Piet en zoon Sicco Kapenga van Home Center, Woonboulevard Kapenga en Kapenga Wonen zijn grote wielerfans, en sponsors van de Profronde, en duurzaam bezig met het grootste zonnedak op een bedrijfsgebouw (in Wolvega). Verder gaf de nieuwe wethouder van Smallingerland Robert Bakker acte de presence. Hij was deze zomer gastheer van de grote Fossylfrij Fryslân-manifestatie in Drachten.
In dit kader bekeken was het niet vreemd dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer samen met commissaris Arno Brok het startschot mocht lossen.
Gedeputeerde Sander de Rouwe is ook een wielerfan en hij droomt van een Touretappe in Friesland. Een traject heeft hij al in gedachten: de Afsluitdijk.
,,Die is over enkele jaren klaar. Je zou daar een prachtige ploegentijdrit kunnen houden. Op het talud kun je wel zestigduizend toeschouwers kwijt. Dat zou een geweldig spektakel zijn en een schitterende promotie voor Friesland.’’ (AvK)