friesjournaal logo

Het goedlachse trio Edwin Rutten, regisseur Corina van Eijk en Annett Rutten-Andriesen.

SPANGA – Dertig jaar Opera Spanga heeft evenzovele jaren een rebels karakter gehad. Dat wordt duidelijk in het boek ‘Opera in het weiland, 30 jaar rebellie in Spanga’. Haat, jaloezie, wraak en ontrouw vormden altijd de thema’s in de door Corina van Eijk geregisseerde opera's. Ditmaal waren het twee korte opera’s – Pagliacci en Il Tabarro begeleid door Filharmonie Noord onder leiding van Tjalling Wijnstra – waarin het verhaal draaide om overspelige vrouwen voor wie dat in haar visie een welbewuste keuze is of een emotionele vlucht.

 

‘Eigenwijs als zij is, gaf ze er ook nu weer een eigen rebelse signatuur aan,’ aldus de auteur van het boek, de voormalige muziekredacteur bij NRC Handelsblad, Kasper Jansen (‘De Romeinse geschiedschrijver Tacitus zei 2000 jaar geleden dat Friezen niet kunnen zingen, Spanga bewijst al 30 jaar dat dit niet waar is’). Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan acteur ‘Ome Willem’ Edwin Rutten. Hij was in gezelschap van zijn vrouw, de operazangeres Annett Andriessen. Waarom de vroegere kinderheld de eer kreeg bleek uit het toespraakje van Corina, waarin zij stelde de jeugd meer voor Opera Spanga te willen interesseren. Edwin en Annett wisselen het wonen af tussen Hilversum en een optrekje in Oudebildtzijl, wist een van Edwin's zakelijke relaties de oud-reclameman Geert Mintjes uit Heerenveen te vertellen. Ook oud-veehouder Jacob de Wolff, de verhuurder van de locatie die met zijn vrouw Cobi tevens 25 jaar de consumptietent heeft gerund, kreeg eveneens als aandenken een boek overhandigd. Dat betekent vrijwel zeker ook het einde aan Opera Spanga ter plaatse. Zij gaan verhuizen en dat noodzaakt Opera Spanga naar een andere locatie om te kijken. Vereiste is wel dat er voldoende ruimte, stroom en water beschikbaar moet zijn. De onderhandelingen waren eind juli al in een vergevorderd stadium. 

Gelukkig blijft dit cultureel hoogtepunt, mede dankzij de stichting Vrienden van Opera Spanga. De voorzitter daarvan is voormalig cardioloog in het toen nog bestaande Diaconessenhuis Leeuwarden en nu in Hattem wonende Willem Jan Louridtz, met Tineke van de Vliet uit Zwolle als onmisbare secretaresse. Zij weten bij de uitvoeringen altijd weer nieuwe vrienden te ‘scoren’. 

Willem Jan: ‘We kiezen met z'n 360’en altijd voor een eigen bestemming van ons geld. Ditmaal betrof het de financiering van de uit het Italiaans in Nederlandstalige overgezette onder- of beter gezegd de boventiteling van de tekst waardoor de opera's beter te volgen zijn.’ 

De gemeente Weststellingwerf met als gastheren burgemeester André van de Nadort, met partner Han de Boer aan zijn zijde, en cultuurwethouder Roelof Theun, liet gasten er een nieuwe wereld ontdekken. Veel relaties maken graag van de gelegenheid gebruik om een genoeglijk avondje opera ‘met alles er op en aan’ bij te wonen. Een van de gasten was oud-burgemeester Gerard van Klaveren die nu als zodanig waarneemt op Ameland. Hij heeft het daar naar eigen zeggen drukker dan in Weststellingwerf en er bij komt ook nog het gereis naar zijn huis in Wolvega, dat van zijn vriendin in Noord-Holland en die van de kinderen in Beetsterzwaag. 

Nieuw in het kader van 30 jaar Opera Spanga was de randprogrammering in de vorm van een forumdiscussie onder leiding van programmamaker Bahram Sadeghi, onder meer bekend van het tv-programma DWWD. In het kader van de overlevingsdrang, onbegrip tussen seksen en de dramatische gevolgen van vrouwelijke ontrouw interviewde hij voorafgaande aan de première de Bredase strafrechtadvocaat Peter Schouten over de door de politie nog steeds niet erg serieus genomen stalkingzaken. Tijdens de andere voorstellingen fungeerden Van de Nadort, Gerda de Groot van het Centrum Seksueel Geweld Friesland en mensenrechtenactivist Shirin Musa als hoofdgasten. De link met overspel was vergezocht. (JdK)

                         

Partners