friesjournaal logo

Siebrand Dijkstra en Cor van Zadelhoff. Siebrand, die zijn bedrijf Appmachine voor veel geld aan Amerikanen verkocht, heeft voor € 2,1 miljoen drie kavels gekocht op de Minne Finne in Grou. Hij laat er een mooi huis bouwen.

GROU – Vastgoedtycoon Cor van Zadelhoff en vermogensbeheerder Reinder Kuperus waren, zoals gewoonlijk de laatste jaren, genereuze gastheren bij de ouverture van het SKS skûtsjesilen in Grou. Op de Lemsteraak Groenevecht van Van Zadelhoff was een select, prominent gezelschap geïnviteerd. Er vielen heel wat ervaringen en meningen te delen, afgewisseld met smeuïge anekdotes  ’s Avonds werd de oergezellige dag afgesloten op het intieme terras van Hotel Oostergoo, waar een eenvoudige doch voedzame maaltijd werd genuttigd.

Cor van Zadelhoff verstaat de kunst dat hij zich werkelijk met iedereen kan onderhouden.

Hij interesseert zich oprecht voor zaken waar mensen mee bezig zijn. Daarbij schroomt hij niet ook te vertellen over zijn eigen besognes. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen van het failliet gegane Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, de stad waar hij veel vastgoed bezit en waar hij uitdagende projecten initieert. De gemeente wilde het ziekenhuis in eigendom verwerven, wat flinke vertraging in de ontwikkeling met zich meebracht, maar moet blij zijn dat Van Zadelhoff er lokale zorgfuncties, zorgwoningen en woonruimte voor het verplegend personeel wil huisvesten. 

Ed Nijpels kwam ook met een leuk voorbeeld van zwalkend gemeentelijk beleid. Hij en andere bewoners aan de Prinsengracht konden met een speciaal vignet de Gay Pride bijwonen maar de gemeente had de verkoop voor buitenstaanders al op 3 juni laten ingaan waardoor veel bewoners achter het net visten. 

Ed: ‘En wie vergat zijn boot weg te halen kreeg voor het wegslepen een boete van 460 euro met daarbovenop 25 euro per week voor de stallingskosten.’ 

Opvallende gast aan boord was de toonaangevende hart- en vaatchirurg Paul Grundeman (67), de man die de ‘octopustechniek’ heeft ontwikkeld (operatie van een kloppend hart in plaats van de toepassing van een hart/longmachine) waardoor meerdere omleidingen dichtgeslibde kransslagaders kunnen vervangen. Paul is hoofddocent Universitair Medisch Centrum Utrecht en hoogleraar. Hij heeft geen patiëntverantwoordelijkheid meer waardoor hij zich vol op onderzoek naar de ontwikkeling van een slijtvaste kunststof hartklep kan richten. Hij is vorig jaar in Grou gaan wonen, het dorp dat hij van zijn jeugd kent.

‘Mijn ouders (vader Grundeman was ook hartchirurg, red.) zijn hier in 1968 gekomen, in een boerderij op een eiland aan It Grêft. Heel afgelegen. Het was een mooie tijd, de flowerpower. Wij waren lieverdjes uit Amsterdam die wel een feestje konden bouwen. Je kon merken dat de Grouster jeugd door ons vrijmoedig werd.’ (AvK)

Partners