friesjournaal logo

Wiebe de Vries voor Hotel De Wereld in Wageningen.

WAGENINGEN – In Wageningen kun je niet om de oorlog heen. Je rijdt het centrum in en de straatnamen herinneren je eraan dat hier geschiedenis is geschreven: 5 Mei Plein, Bevrijdingslaan, Generaal Foulkesweg enzovoorts. Midden in Wageningen staat een zaak die het einde van de Tweede Wereldoorlog markeert. Dat is Hotel De Wereld. Daar werden op 5 mei 1945 de besprekingen over de Duitse capitulatie gevoerd waarna de handtekeningen werden gezet in een pand even verderop. In 2020 zal Hotel De Wereld een van de belangrijke locaties zijn tijdens herdenking van 75 jaar vrijheid.

 

Voor de Friese horecafamilie Lammert (57) en Sjoukje de Vries (55) wordt de nationale herdenking een bijzonder moment. Zij namen in 2017 het failliete bedrijf over en runnen het hotel naast hotel/landgoed Groot Warnsborn in Arnhem, waar zij in 1989 gingen werken en in 1991 de exploitatie overnamen. De vier kinderen zitten in het bedrijf. Wiebe (27) zwaait de scepter in De Wereld en de 26-jarige drieling GjaltJanteen Doete werkt in Arnhem en assisteert indien nodig in Wageningen. Alleen Doete heeft andere plannen. Zij werkt als model, maar helpt mee als ze kan. Groot Warnsborn werd onder Lammert en Sjoukje uitgebouwd van een bescheiden zaak tot een prachtig hotel met allure. Nu willen ze De Wereld op de kaart zetten.

‘Wij zien altijd kansen. Dus dit moet gaan lukken,’ zegt Wiebe in de Capitulatiezaal waar foto’s herinneren aan een keerpunt in de geschiedenis. De tafel waar Prins Bernhard aan zat staat er nog. Precies op dezelfde plek, zoals Wiebe laat zien. Aan de entourage is niks veranderd. Mooi om hier rond te lopen. Aan de wanden leeft de historie voort, op de vensterbanken staan oude globes.

Er zijn al de nodige veranderingen doorgevoerd. Zo is het restaurant O’Mundo, dat een ster had, gesloten. Het concept werkte niet meer; logeren en eten voor € 130 was te weinig en dan ging daar ook nog een boekingskorting van 20 procent af. Wiebe is doorgegaan met een brasserie die meer appelleert aan de doelgroep en de markt. Hij wil geen hoge drempel.

‘Als iets niet loopt zoek je naar verbeteringen, naar oplossingen,’ zegt Wiebe als hij door de fraaie Prins Bernhard-serre loopt.

Zijn ouders vormen een ingespeeld team.

Wiebe: ‘Vader heeft altijd de wildste ideeën en moeder trapt op de rem. Die twee houden elkaar goed in balans.’ 

Wageningen is niet de meest bruisende plaats maar wel gelegen in een prachtig gebied. Op dagjesmensen kun je echter niet een hotel runnen. Gelukkig zijn er wel enkele organisaties die voortdurend voor overnachtingen zorgen zoals de universiteit, het maritiem instituut MARIN, de Meteo Group en bedrijven als Unilever en FrieslandCampina.

Wiebe: ‘De bezetting van onze 15 kamers is goed. Wij moeten vaak nee verkopen. Daarom gaan wij de capaciteit uitbreiden.’

Naar de komende 4-5 Meiviering kijkt hij uit: ‘Er is dan zoveel te doen in Nederland en dan staan Wageningen en dit hotel centraal. Op 4 mei is voor ons hotel een ceremonie waarbij veel hooggeplaatste figuren aanwezig zullen zijn. Er wordt een vredesvuur ontstoken en met fakkels door het hele land gelopen.’

De familie heeft goed geaard in het midden van het land. Lammert, een telg uit het fietsengeslacht, komt uit Leeuwarden en Sjoukje uit Twijzel. Ze hebben elkaar op de hotelschool in Groningen leren kennen. Zes jaar hebben ze in het buitenland gebivakkeerd: Abu Dhabi, Shanghai, Stockholm en Barcelona. Tot ze in Arnhem neerstreken en daar wortel schoten.

Wiebe: ‘Inmiddels wonen ze langer buiten dan in Friesland. Ze spreken nog steeds Fries tegen ons en wij spreken in het Nederlands terug.’

Het drietal gaat de onderneming overnemen. Ze kunnen goed met elkaar overweg. Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil.

‘Gelukkig zijn we met z’n drieën en is er altijd een meerderheid,’ lacht Wiebe.

Partners