friesjournaal logo

Dries van der Vossen (de libero van Event Hotels, voormalig topman van Bilderberg), Lauswolt-directeur Marc van Gulick en Pim Baljet (Insinger Gilissen) die niet meer in een organogram is te vangen

BEETSTERZWAAG – Na een peptalk gingen de gasten van Insinger Gilissen, Trip advocaten & notarissen, Dries van der Vossen, Schaap+Citroen, Van der Veen & Kromhout accountants en Lauswolt de Beetsterzwaagster baan op voor hun Frisian Scramble. Alhoewel, een peptalk was niet echt nodig. De economie floreert en door de het mooie weer lachte het jaarlijkse culinair golfevent de deelnemers toe.

Ze waren vooraf wel door Rob van Wechem, lid van het investmentteam van Insinger Gilissen, en fiscalist Jules Wilming van Van der Veen & Kromhout bijgepraat over de economische ontwikkelingen, de financiële markten en de fiscale wetgeving.

Economie is geen exacte wetenschap en wordt beïnvloed door emotie, de waan van de dag. Deels is het dus koffiedik kijken tijdens een Tour d’ Horizon zoals de beschouwingen van beide inleiders worden genoemd. Maar dan wel puur op goed onderbouwde analyses en prognoses. Het is prettig om in grote lijnen de ontwikkelingen geschetst te zien. Duidelijk werd dat het groeiplaatje afzwakt door het indammen van de kredietgroei door China, de tweede economie ter wereld. Dat drukt de economie. Het exportvolume is wereldwijd gedaald en door de handelsoorlog en het rumoer als gevolg van populisme lopen bedrijfsinvesteringen terug. Zelfs is de recessievraag relevant. De zwakkere industriële sector wakkert die vrees aan. Volgens Van Wechem bevinden we ons op het kantelpunt tussen groei en krimp. 

Toch staan de signalen vooralsnog op groen. Er zijn veel banen en het vertrouwen van de consument is goed. De bestedingen blijven op peil en dus de dienstensector ook.

‘Een recessie is voorlopig onwaarschijnlijk want de invloed van de industrie is daarvoor te klein. Bovendien stimuleren de lage rentes de groei en wijzen de kredietmarkten niet op betalingsproblemen,’ aldus Van Wechem, die in het algehele waarderingsbeeld de voorkeur geeft aan beleggen in aandelen, die een plus van twintig procent scoorden. Maar zelfs de defensieve obligatiemarkt gaf een rendement van acht procent te zien.

Van Wechem: ‘Je kon weinig fout doen het afgelopen jaar.’

Jules Wilming kreeg de lachers op zijn hand met een onwaarschijnlijk verhaal over een doorgedraaide burger die tot in extremis weigerde een aanslag te betalen. Zelfs niet na een dwangbevel, een verloren hoger beroep, dreigementen met geweer en doodrijden, een strafzaak, de oprichting van een stichting, vergelijkingen met het naziregime, de toevlucht tot zware beledigingen op internet, het opstellen van een zwartboek en het instellen van prijzen voor de meest corrupte en de meest ongelikte beer onder het belastingambtenarenvolk. Maar de fiscus liet zich niet vermurwen. 

‘Misschien was het verstandig geweest een belastingadviseur te raadplegen,’ luidde het understatement van Wilming.

Hij rekende voor dat de ondernemer links- of rechtsom fiscaal wordt aangepakt. In alle scenario’s neemt de fiscale druk toe terwijl de regering nieuwe fiscale maatregelen als douceurtjes verkoopt.

‘Nieuwe fiscale wetgeving moet neutraal zijn ten opzichte van de keuzes die een ondernemer maakt. En dat is nu niet zo,’ zei Wilming, die de systematiek van de boxen niet vindt deugen, de progressiviteit van de fiscus al te gortig vindt en de vlaktaks als een maatregel voor de bühne beschouwt omdat er een inkomensafhankelijke component aan blijft kleven. Al met al geen positief vooruitzicht.

Wie dat allemaal te veel zorgen baart kan ze kwijtraken op Lauswolt en de schitterende golfbaan die er ligt.

‘De enige in Nederland waar je geen verkeer hoort,’ zeiden meerdere spelers, die op drie plaatsen langs de holes verwend werden met culinaire hoogstandjes.

‘Extreem hoge kwaliteit,’ luidde de waardering van gastheer Pim Baljet namens Insinger. (AvK)

Partners