GRONINGEN – Het Noorden is met een gezonde kick het nieuwe jaar ingegaan. De nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland van Friesland, Groningen en Drenthe - een initiatief van de Stichting Noord-Nederland& - stond namelijk in het teken van gezondheid: Een gezonde basis. Tijdens de borrel in Martiniplaza ditmaal geen nootjes, kaas en worst, maar tomaatjes, komkommer, wortel en paprika. Nog veel lekkerder ook.
Zo zou het overal moeten zijn. In ieder geval zouden gasten voortaan die keus moeten kunnen maken.
Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid Welzijn en Sport, gebruind op de zonnebank wat hem later op kritiek kwam te staan in verband met de toenemende huidkanker, was in dit kader uitgenodigd om het event op te luisteren. Hij werd geïnterviewd door onze eigen Marijke Roskam, stationvoice bij BNR Nieuwsradio. Het werd een zeer geanimeerd gesprek tussen de twee. Bruins maakte een fitte indruk. Hij blijkt dikwijls naar zijn werk te wandelen. Vanuit woonplaats Scheveningen is het 4,5 km naar het Binnenhof. Beter kun je de dag niet beginnen. Verder gaat hij samen met de ministerraad elke vrijdag fitnessen.
‘Elke vrijdag?’ vroeg Marijke. Nou ja, bijna elke vrijdag, want een bewindspersoon heeft een drukke agenda.
Volgens Marijke zouden wij ook toe moeten naar Healthy Deals zoals ze in de Verenigde Staten doen. Zo stimuleren en verplichten ze elkaar daar om in beweging te komen.
De kosten van de zorg rijzen de pan nu al uit, en dat gaat met de toenemende vergrijzing nog veel erger worden voorspelde Bruins. Over twintig jaar hebben we tweemaal zo veel tachtigjarigen, driemaal zoveel negentigjarigen en viermaal zoveel honderdjarigen. Zijn wens is dat ons land de medicijnvoorraad op orde krijgt en dat medische gegevens veel beter worden gedeeld. Deze zaken dragen bij aan meer efficiency en dus kostenbesparing in de zorg.
Bruins, die rechten en bestuurskunde in Groningen heeft gestudeerd en er in de Universiteitsraad zat, stal de show door in vlekkeloos Gronings het liedje van Mien va die leupt mit de petreuliekar te zingen. Dat hij gesteld is op Marijke bleek toen hij opmerkte dat hij ook een liefdesliedje op haar zou kunnen zingen…
Creatief is hij ook. Zo maakt de VVD’er cartoons en tekent hij zelf de felicitatiekaarten die naar winnende sporters wordt gestuurd.
Een andere opvallende celebrity was fitnessgoeroe Faya Lourens. Zij heeft hele volksstammen achter haar aan gekregen met haar leefstijlpropaganda en gezonde voeding. Dat legt zij onder meer uit in haar Killer Body-boeken die bestsellers werden. Faya liet weten dat ons land inmiddels 1,2 miljoen mensen met diabetes type II telt. Een onwaarschijnlijk hoog aantal. We mogen dan steeds ouder worden, of we ook gezonder worden is nog maar de vraag. Eén op de drie heeft tegenwoordig kanker, dat was jaren terug één op de vijftien. We houden de mensen langer in leven, dat compenseert.
Faya wijt dat de gezondheidsellende aan de massale suikerverslaving waar wij aan lijden. Een glas jus d’orange bevat al te veel suiker en producten waar wij van denken dat ze gezond zijn, zitten boordevol suikers, zoals crackers.
Faya leverde een brainwash die lang nadreunde in de hoofden van de gasten: ‘Wij moeten mindful eten. Ons bewust zijn van wat wij binnenkrijgen. Makkelijk is het niet. Je moet echt willen. Mensen die het proberen en weer afhaken zadelen zichzelf op met een schuldgevoel. Dat lijdt weer tot stress, stress geeft cortisol af en dit hormoon stimuleert eten en vetopslag. Zo raak je in een vicieuze cirkel.’
Ondertussen speelde zich op de catwalk van alles af. De Frisian Cheer Stars, die tot de besten van de wereld horen, gaven een swingende show. Aan de uiteinden van de catwalk hingen baskets. Martiniplaza is de thuisbasis van topbasketbalclub Donar, vandaar. De boomlange sterspeler Thomas Koenis vertelde Marijke, staand op een keukentrap(!), wat hij doet om fit te blijven. Zonder mentale weerbaarheid gaat het niet. Breinkenners psycholoog/seksuoloog Irma van Steijn en columnist Jeroen Stek doceerden in een hilarische dialoog hoe je op je werk en thuis met spanning kunt omgaan en hoe je stoom afblaast.
De nieuwe voorzitter van VNO NCW Noord, Sieger Dijkstra, gaf alvast een tip: ‘Doe wat je leuk vindt. Dat geeft energie.’ Sieger is eigenaar van onder meer het aannemersbedrijf Koninklijke Sjouke Dijkstra en van het zonnestroombedrijf Soleila Solar. Op zijn bedrijven heeft hij managers waardoor hij tijd en ruimte houdt voor besturen. Ook Sieger is elke vrijdagochtend lichamelijk actief. Hij is dan aan het spinnen. Elke zondag gaat hij samen met zijn vrouw tien km hardlopen in de bossen van Beetsterzwaag.
‘Dan voeren we gesprekken die ergens over gaan en nemen we de week door,’ aldus Sieger, die energiek begonnen is aan zijn nieuwe functie waarmee hij twee dagen per week is bezet.
Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Langman Prijs 2019. Die ging naar bestuursvoorzitter Jouke de Vries van Rijksuniversiteit Groningen. Jouke is in Gaasterland (Balk) opgegroeid en bezocht RSG Magister Alvinus in Sneek. Hij kreeg de prijs omdat hij het hele Noorden betrekt bij de universiteit. Zo heeft Friesland een volwaardige campus die inmiddels tot de top tien van ons land wordt gerekend, heeft Hoogeveen een IT-hub en zijn er onderzoeksfaciliteiten bij Chemport Europe in Delfzijl/Eemshaven.
Dagelijks ervaart Jouke de kracht van het Noorden: ‘Ik was recent in Meppel. Daar staat een pedagogische academie die het hoogst staat aangeschreven en zich internationaal oriënteert. Voorheen zaten er veertig studenten en nu vierhonderd. In Meppel!’
Het was de derde keer dat de Langman Prijs werd uitgereikt. De prijs is genoemd naar oud-minister van Economische Zaken Harrie Langman die ervoor zorgde dat rijksdiensten naar het Noorden verhuisden en dat er veel geld kwam voor economische ontwikkeling. De plaatsvervangend voorzitter van de jury, directeur Dina Boonstra van de NOM, reikte de prijs uit. De andere juryleden waren Sieger Dijkstra en Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe. Voorzitter Harry Oosterman, burgemeester van Ooststellingwerf, moest het even kalm aan doen. (Albert van Keimpema)