Sidijk Heerenveen
HEERENVEEN – Sidijk, fabrikant van multifunctionele lucht- en schuimkussenproducten en alle andere toepassingen die je van zeildoek kunt maken, is een openbare denktank. Het moet al raar lopen wil iemand met een idee niet serieus worden genomen, want je moet een origineel brein nooit onderschatten. Sidijk is namelijk zelf een broeinest van ideeën. En waarom zou een ander niks kunnen bedenken? Door deze ontvankelijkheid en nieuwsgierigheid heeft het bedrijf al veel ingenieuze oplossingen bedacht in de leisure, sport, industrie en de agrarische sector.
Voor Sidijk bestaan er geen grenzen, vrijwel geen onmogelijkheden. Het bedrijf denkt namelijk voortdurend in kansen en oplossingen en staat aan de wieg van verrassende ontwikkelingen waarvan met name de turnsport in ons land heeft geprofiteerd. In de hal waar Epke Zonderland zijn duizelingwekkende oefeningen traint zijn de producten van Sidijk niet weg te denken.
Directeur/eigenaar Ronald Rotteveel (51) moet de gedachtestroom zelfs weleens temperen: ‘Je kunt tenslotte niet schieten op alles wat beweegt. Daar word je heel onrustig van.’ Maar stilzitten is er geen moment bij, niet bij hem, en niet bij zijn medewerkers. Innoveren is voor Sidijk zo vanzelfsprekend dat het bedrijf een innovatieteam van vier mensen heeft geformeerd dat elke donderdag bijeen zit. Altijd heeft men doelen in het vizier. En anders is er wel een gedachte van een derde die te berde wordt gebracht.
Ronald, één van de vier binnen het innovatieteam: ‘Wij vragen aan inbrengers wat het perspectief is van het idee, of er een markt voor is, of het haalbaar is en of de ontwikkeling financieel te dragen is. Op onze beurt gaan wij dat weer na.’
Soms is een idee voor Sidijk niet duidelijk of een brug te ver. Dat betekent echter niet dat het plan geen kans van slagen heeft.
Ronald: ‘Men kan het concept natuurlijk ook zelfstandig doorzetten en dan wordt ons vaak gevraagd of wij het product kunnen ontwikkelen of maken. Dan participeren wij niet maar is er gewoon sprake van een opdracht die wij aannemen.’
Eigen benen
Ronald, een boerenzoon uit Terzool, had meer met techniek dan met boer zijn en omdat Heit zei dat je het niet alleen op de trekker kunt verdienen, volgde zijn zoon een opleiding werktuigbouw in Leeuwarden. Ronalds eerste werkgever was reuzenradmaker Hette Knijpstra uit Terband. Hij begon op de inkoop en ging na twee jaar over naar de productie, waar hij de leiding over kreeg. Na 14 jaar vond hij het tijd worden voor een nieuwe stap.
‘Wat ga je doen?,’ vroeg Knijpstra. ‘Dat weet ik nog niet,’ antwoordde Ronald. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt,’ stamelde zijn baas verwonderd omdat zijn bedrijf groeide en bloeide. Vervolgens werd hij bedrijfsleider bij OVRI Hakvoort (horeca-apparatuur) in Emmeloord, een meer gestructureerde onderneming. Het was een stap die hem verder kon brengen naar het ondernemerschap. Hij wist dat hij ooit op eigen benen wilde staan (Ronald: ‘Ik had overal aan geroken, had ervaring, was eigenwijs en ik had een mening’). De keus was: zelf een bedrijf opstarten of er een overnemen. Het werd het laatste. Veel tijd had hij niet meer. Hij was al 38 toen hij in 2007 het in 1978 door Marten Siderius en Johnny van Dijk opgerichte Sidijk van Wytze Kaastra overnam, nota bene net voor de financiële crisis. Dat betekende meteen duik in het diepe: ‘Van de malaise toen schrok ik meer dan van de corona nu.’
Oneindige mogelijkheden
De mogelijkheden van de productietechniek van Sidijk lijken oneindig. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bedrijf heeft een antwoord in huis.
Ronald: ‘Zo was er een man die ons vroeg om koeienriemen te maken, een soort enkelband waarop de gegevens van de koe staan aangegeven waardoor de melker in de put weet met welk dier hij van doen heeft. Ik zag er weinig in. Maar hoe simpel het idee ook is, er blijkt vraag naar. Deze band, die nauwelijks vuil kan worden, voorziet in een behoefte.’
Het gesprek gaat vervolgens over de militaire helikopter die bij Aruba in zee stortte. Twee van de vier drijfballonnen gingen stuk waarna het toestel naar de bodem verdween. Ronalds gedachten gaan richting een automatisch opblaasbare reddingbol waarin bemanningsleden kunnen overleven. Of drijfballonnen die niet knappen en het toestel boven water houden. Wie weet, komt het er nog van. Het ministerie van Defensie is trouwens al klant van Sidijk, dat onder meer mobiele afspoelplaatsen inricht en camouflagekappen levert. Overal waar op locatie wordt gewerkt, of tijdelijk, of waar opbouwbare (nood)voorzieningen nodig zijn, is het terrein waarop Sidijk een rol kan spelen. Status heeft het bedrijf verkregen als Olympisch supplier. Zo levert Sidijk de boarding bij het schaatsen.
Het hele jaar door is het bedrijf actief. Vooral ook doordat Sidijk breed in de markt opereert. Daardoor overleeft men de coronatijd wel, al heeft die er in het leisuresegment, dat drie weken eerder dan de horeca op slot ging, flink ingehakt. Als Ronald een lockdown had voorzien had hij daarop voor kunnen sorteren, weet hij stellig. Het bedrijf kan namelijk snel anticiperen op veranderende marktomstandigheden. Zo had men bijvoorbeeld complete teststraten kunnen maken die snel op- en afgebouwd kunnen worden en eenvoudig zijn te verplaatsen.
Agrarische wereld
Vrijwel alle producten zijn uniek. Sidijk produceert weinig in serie. Springkussens en tumblingbanen als halffabricaten voor storm-, glij- en springbanen in speelparken en voor turnclubs zijn producten die nog wel eens op kleine voorraad worden gemaakt, maar voor het overige produceert men alles projectmatig custom built omdat geen situatie hetzelfde is.
Met name in de agrarische wereld manifesteert Sidijk zich de laatste jaren danig. In de aardappel- en uienbewaring heeft men airbags ontwikkeld die de paden tussen de kisten afsluiten waardoor de ventilatielucht niet ontsnapt. Overal ter wereld vindt dit systeem zijn weg.
Logisch, volgens Ronald: ‘Deze efficiency verbetert niet alleen de kwaliteit van de bewaring maar betekent tevens een flinke besparing op stroomkosten.’
Veel energiebesparing levert ook de Smart Air Wall op. Dat is een opblaasbare luchtwand in mesterijen die meebeweegt met het groeiproces van de dieren waardoor de flexibele ruimte waar zij in verblijven optimaal wordt benut en zo efficiënt mogelijk wordt verwarmd. In een goede stal moet overdruk zijn. Dit product is echt een Ei van Columbus waarvan de terugverdientijd slechts één tot anderhalf jaar is, zoveel minder gas wordt er verbruikt.
‘Gek genoeg krijgen we dit product moeilijk aan de man,’ zegt Ronald. ‘De boeren willen wel, de bedrijfskolom ook, maar men is bang voor het sentiment dat organisaties als Wakker Dier teweeg kunnen brengen. De grootste bedreiging voor innovatie in Nederland is dat ondernemers niet hun kop boven het maaiveld durven uitsteken uit angst dat die kop eraf wordt gemaaid. Wij waren ervan overtuigd dat dit idee van kippenboer Tjeerd Snoek uit Akkrum een groot succes zou worden.’
Easy Silage
Samenwerken is elkaar sterker maken. Sidijk doet dat onder andere met Peter Groenveld van Airkoe stalventilatie in Deersum. Voor dit bedrijf maakt Sidijk de ventilatiegordijnen die automatisch werken op temperatuur en windrichting. Samen met Peter participeert Ronald in Easy Silage, dat een afdeksysteem voor kuilsilo’s heeft bedacht. Het principe, ook wel het lasagneconcept genoemd, is dat de boer die over zo’n systeem beschikt het hele jaar door dezelfde kwaliteit ruwvoer heeft. Elke snee gras of mais, die in kwaliteit erg kunnen verschillen – de eerste snee is voedzamer dan de natte herfstkuil – wordt uitgereden over de lange en brede silo en daarna afgedekt door een zeil dat kan worden opgerold en weggereden door een mobiele, rijdende lift die de silo overspant. Door water (dat kan worden gezouten tegen bevriezing) in zeilslangen te laten lopen (op basis van de wet van communicerende vaten) wordt de kuil luchtdicht afgesloten en er geen schimmelwerking optreedt. Zo kan het hele seizoen snee op snee worden aangelegd. De mengwagen die de bult aansnijdt rijdt dus altijd dezelfde kwaliteit langs de voergang. Er zijn minder bijproducten nodig om een hoogwaardig rantsoen samen te stellen. Dat levert een kostenbesparing op. Verder is de tijdsbesparing evident. Het afdekzeil handmatig bedienen is in een grote silo zware arbeid, tijdrovend en duur. De wind heeft bovendien geen vat op het zeil en vogels pikken er niet door heen.
‘Een prachtig systeem dat vooral op de grotere moderne melkveehouderijen onmisbaar is,’ aldus Peter.
Nieuwbouw
De groei noodzaakte Sidijk indertijd tot een verhuizing van Grou naar Heerenveen, waar de zoveelste uitbreiding heeft plaatsgevonden. Op een immense vloer kan doek worden genaaid met machines die in putten zijn geïnstalleerd. Verder is er een enorm atelier en is er een afdeling waar producten worden uitgedacht. Centraal in het vernieuwde en uitgebreide complex is de logistieke afdeling waar alle materialen binnenkomen en gereed product op transport wordt gezet. Het aantal medewerkers loopt richting 100. Voor concurrentie is men niet bang. De kwaliteit van Sidijk is voordeliger dan de goedkope producten uit China, waar Sidijk trouwens ook actief is. Wereldwijd vind je producten van het bedrijf.
Over de toekomst zitten ze bij Sidijk dus niet in.
Ronald: ‘Er valt nog zoveel te bedenken en te verbeteren. Onze markt is groot.’