GRONINGEN – Jan en Corry Gaastra hebben restaurant Bisque in de stad Groningen geopend. Het echtpaar, dat in 2019 hun toprestaurant Koriander in Drachten verkocht, serveert er betaalbaar eten op niveau in een intieme huiskamersfeer. Het restaurant is vernoemd naar een van de lievelingsgerechten van de chef wiens keuken sinds 1999 een Michelinster had.
Bisque is gevestigd op de locatie van het voormalige restaurant Alice aan de Verlengde Hereweg aan de zuidkant van Groningen. Het pand werd opgeknapt en voorzien van een nieuw interieur.
Jan (61) en Corry (56): ‘De plannen om bij ons thuis een kleinschalige bed & breakfast te beginnen waar we zouden koken voor onze gasten hebben we ingewisseld toen we dit pand in Groningen tegenkwamen. We kennen Groningen goed en het is een fijne grote stad met bedrijvigheid en de gezelligheid van een universiteitsstad. Ook het achterland met Haren en Paterswolde op een steenworp afstand is aantrekkelijk.’
Jan blijft koken in zijn eigen stijl: ‘Dat betekent lekker en herkenbaar eten gebaseerd op de Franse keuken, modern gepresenteerd en betaalbaar. Vanzelfsprekend maken we alles ambachtelijk in eigen keuken, ook het brood en de patisserie. Naast het menu is er een kleine à la carte met specials. De specials zijn klassiekers die ik vaak al jarenlang kook, zoals mijn bisque. En natuurlijk vergeten we ook de liefhebber van de vegetarische keuken niet. Een viergangenmenu kost 45 euro.’
In de keuken wordt Jan geassisteerd door twee koks, aan de voorkant nemen Corry en dochter Sabine de honneurs waar. Bisque is vernoemd naar de smaakvolle schaaldierensoep, een van de lievelingsgerechten van de chef. Jan Gaastra: ‘Als ik uit eten ga neem ik graag een bisque. Daarnaast is bisque een goede graadmeter voor de kookkunsten van een kok. De bisque was in Koriander al een van de klassiekers en vanzelfsprekend staat hij in Groningen ook op de kaart.’
Het restaurant biedt plaats aan 30 gasten. Corry: ‘We houden van een ruim opgezet restaurant waarin de gast veel privacy heeft. Ook zonder de anderhalvemetervoorschriften stonden de tafels al ver uit elkaar, we leveren amper stoelen in. Het restaurant is volledig op de schop gegaan. Het is ingericht met warme tinten en comfortabele leren stoelen en banken. Het resultaat is een restaurant met een intiem huiskamergevoel.’