KORNWERDERZAND – Een uniform met een wel heel bijzonder verhaal erachter is overgedragen aan het Kazemattenmuseum. Na 80 jaar krijgt het museum het uniform, bestaande uit een jas, broek en overjas, uit handen van de familie De Jong uit Harlingen.
Het uniform was van sergeant-majoor/instructeur Bauke de Jong uit Makkum, die op een tragische wijze op 11 mei 1940 de dood vond. Toen de oorlog begon was hij, samen met 650 andere soldaten, gelegerd in de Wonsstelling, een verdedigingslinie tussen Zürich en Makkum. De inval van de Duitsers kwam onverwacht. De soldaten die moesten vechten in de Wonsstelling hadden nauwelijks bescherming. Daar moesten ze zelf voor zorgen. Van hout en aarde maakten ze een provisorische kazemat (bunker) die hun bescherming moest bieden tegen de Duitse aanvallen. De meeste soldaten hadden er niet veel vertrouwen in dat ze goed beschermd waren tegen geweervuur van de vijand. Het werd Bauke de Jong, in Makkum bekend als ‘Dikke Bauke’, allemaal teveel.
Eerder al had hij geanalyseerd: ‘De enige manier dat wij van de Duitsers kunnen winnen is wanneer zij zich doodlachen om de ongeorganiseerde chaos in ons leger.’
Hij kon op een gegeven moment de spanningen niet meer aan en schoot op een burger en een soldaat. Die raakten gewond. Daarop is Bauke de Jong op 11 mei 1940 door Nederlandse soldaten neergeschoten en aan zijn verwondingen overleden.
Klaas de Jong, zoon van Bauke, heeft het uniform van zijn vader overgedragen aan Wim Stienstra, conservator van het Kazemattenmuseum. De overhandiging vindt plaats in het Kazemattenmuseum voor het herdenkingsmonument met de namen van 19 gesneuvelden in de meidagen van 1940. Ook de naam van Bauke de Jong staat op het monument.
‘Want hoe pijnlijk dit verhaal ook is, hij is wel een oorlogsslachtoffer,’ vertelde Wim Stienstra.