LEEUWARDEN – Een tafel waaraan je niet alleen zelf verhalen vertelt, maar die op zich al boekdelen spreekt. Dat is de tafel die aan de breinen van Peter Fransz, Hessel van der Hoop en Alex Hamming ontsproot en die gestalte kreeg in de Grosvenor-table. Een stoere, ambachtelijk ogende metalen designtafel met een industrieel karakter, uitgevoerd in bronzen, koperen, messing, zilvernikkelen en gelakte versies. Gestoeld op de kenmerkende patrijspoortenpoten in hoekspantuitvoering die zijn afgekeken van waterdoorlatende spantwerkschotten in een lichtschip.
Dit is geen tafel die een interieur accent geeft, nee, dit is een tafel die de aandacht opeist, die gezichtsbepalend is. Je moet maar durven zo’n tafel in je huis of op je kantoor neer te zetten.
Laat je niet van de wijs brengen door de aristocratische naam. Grosvenor verwijst naar Britse patriciërs en betekent ‘the master huntsman’, maar de naam heeft wat betreft de tafel niks te maken met het establishment, al zou hij niet misstaan in de burchten en cottages. De naam is gewoon bedacht, omdat ‘ie bij de tafel past: excentriek eigentijds.
‘Deze tafel is een bron van verhalen, zo omschrijven wij het,’ zegt de ondernemende Peter, die tijdens zijn lange carrière als creator een waslijst aan initiatieven en bedenksels op zijn cv heeft.
‘Elk exemplaar is uniek. Iedere eigenaar bedenkt of kiest iets wat zijn of haar tafel bijzonder maakt. Blad en onderstel kunnen in zoveel uitvoeringen en groottes variëren en in zoveel combinaties verschijnen, dat je van een op de persoon toegesneden tafel kunt spreken.’
Diverse demoversies zijn klaar. Eén ervan staat in hotel Post Plaza in Leeuwarden. Daar kan de Grosvenor dus in een passende entourage worden bewonderd. Vanaf de start is er veel interesse in deze tafel. Er loopt zelfs een aanvraag uit Dubai voor vergadertafels voor een prestigieus kantorenproject.
De tafel is geïnspireerd op de schoonheid van staal, op een robuuste industriële omgeving. Samen met Hessel van der Hoop ontwikkelde Peter het concept. Hessel is een ambachtsman die bij Mannen van Staal van Theunis Bakker heeft gewerkt.
‘Hessel is een metaalkunstenaar. Heerlijk om hem met zijn handen bezig te zien,’ zegt Peter. Later kwam ‘creatief strateeg’ Alex Hamming erbij.
Voor de afwerking betrekken zij Friese bedrijven bij de fabricage zoals Combistralen in Franeker en Elzinga in Irnsum waar spuitwerk in elke desgewenste PMS of RAL plaatsvindt. Het patineren wordt gedaan in de werkplaats van Grosvenor.
Hoe de tafel te gebruiken? Wel, de functie is velerlei. Directietafel, werktafel, stamtafel, biertafel, vergadertafel, bureautafel, keukentafel. Het kan allemaal. Je kunt hem binnen neerzetten maar ook buiten. Omdat de Grosvenor een interieurstuk op zich is, is ‘ie niet alleen beeldbepalend maar past hij tegelijkertijd ook in elke ruimte en dient hij elk doel. De Grosvenor is voor zowel de particuliere als zakelijke markt.
De tafel hoeft geen pronkstuk te zijn maar het kan wel.
Peter: ‘Je kunt eindeloos variëren in de uitvoering. Ik kan me voorstellen dat oliesjeiks hem in goud willen hebben, of ingelegd met diamanten of artefacten. Je kunt een kleed in biobased epoxy in het blad gieten, je kunt een blad van Swarovski-kristal hebben, verzin het maar. Op jacht naar verhalen kan het niet gek genoeg gaan. Vertel ze ons!’