DONKERBROEK – Kijken met je oren, het is mogelijk door supersnel 5G. Tristan Bangma uit Donkerbroek is door een aandoening aan de oogzenuwen nagenoeg blind (zijn gezichtsvermogen is slechts één procent) maar desondanks stoof de paralympisch- en wereldkampioen op de tandem op de wielerbaan in Alkmaar in zijn uppie de piste rond. Met dank aan het 5G-internet van Vodafone dat deze techniek overdroeg aan het Fonds Gehandicaptensport. Er gaat straks een wereld open voor sportende visueel gehandicapten.
Sensoren, eentje voor en eentje achter, scannen de omgeving en zetten de signalen op basis van razendsnel internet om in geluiden. Via oordopjes hoort de 23-jarige Tristan piepjes die hem bijsturen naar links of naar rechts. Hoe meer hij afwijkt hoe luider het signaal dat hij door de headset hoort. Daardoor weet Tristan precies waar hij rijdt. De wielrenner die achter de rug van Patrick Bos en Teun Mulder grote successen vierde (goud in 2016 in Rio op de tandem met Mulder, wereldkampioen op de weg in 2019 met Bos) zat zo vast in zijn ritme de ideale, zwarte lijn volgend, dat hij soms rondenlang niets hoorde.
Opzienbarend
Na afloop van de race was Tristan er beduusd van: ‘Dat ik ooit weer solo zou kunnen fietsen heb ik niet durven dromen. Dit is opzienbarend.’
Negen jaar geleden ging voor hem letterlijk het licht uit. Als kind fietste hij nog naar de basisschool en reed hij een krantenwijk maar op de middelbare school was dat door een niet te genezen oogzenuwaandoening niet meer mogelijk. In wielrennen vond hij een passie die hem midden in de wereld hield. Immers, op de tandem kun je heel hard trappen zonder te hoeven sturen. Door keihard trainen groeide Tristan uit tot een hele sterke baanrenner. Bij de paralympics wordt er ook op de weg tandem gereden om slechtzienden een grote sportieve uitdaging te bieden.
5G
5G, de vijfdegeneratie mobiel internet, is voor Tristan dus een uitkomst.
‘Dit is een geweldige ontwikkeling,’ luidde zijn reactie op de mogelijkheden.
Vodafone bood hem die na vernomen te hebben van zijn sportieve ambities, aldus projectleider Mart Roumen. Hij laat weten dat het signaal dat van de sensoren op de fiets via de zendmast naar de oortjes van Tristan wordt gestuurd minstens zo snel gaat als het knipperen van de ogen. Onvoorstelbaar. De weg op met deze techniek is nog niet mogelijk en ook kun je op de baan nog geen wedstrijd met meerdere renners houden, maar dit is een begin. In een geïsoleerde omgeving kan het nu al wel, bijvoorbeeld voor recordpogingen en tijdwedstrijden. Ook voor andere paralympiërs kan 5G een prachtig hulpmiddel vormen. Denk aan zwemmen. Liesette Bruinsma uit Wommels, meervoudig kampioene, is reuze nieuwsgierig.
Zonder vrees ging Tristan de testdagen op de wielerbaan in Alkmaar in: ‘Ik ben een man die altijd in mogelijkheden denkt en nooit in problemen. Wat kan er?, en niet wat kan er niet.’ De tests verliepen probleemloos en dus was het vier maanden na het eerste contact tussen hem en Vodafone zo ver dat hij vol op de trappers stampend een demonstratie ten beste gaf.
Rijwind
Wat hem vleugels gaf was dat hij eindelijk weer eens zelf het stuur in handen had en iets wat hij niet meer kende: de rijwind.
‘Die voel ik gestroomlijnd achter de rug van Patrick niet, en nu wel. Een heerlijke ervaring.’