friesjournaal logo

vlnr Teun Stoker, Femke de Kleine en dominee Hinne Wagenaar

OUDEMIRDUM – Op 8 november 1941 stortte tussen Oudemirdum en Nijemirdum, in het weiland van de familie Wagenaar aan de Hoitebuorren, de Britse bommenwerper Whitley Mk.V Z6948 EY-F neer. Een Duitse nachtjager had het toestel geraakt. De piloot kon het branden vliegtuig niet meer in de lucht houden. Alle vijf bemanningsleden kwamen om. Om de herinnering aan deze crash levend te houden is bij het Blotevoetenpad Gaasterland op de Hege Gerzen een gedenkpaneel geplaatst.

De crash heeft een diepe indruk gemaakt op de Gaasterlandse bevolking.

Schoolmeesters Renema en De Boer van de Christelijke lagere school in Oudemirdum leerden de kinderen van groep 3 t/m 7 het Onze Vader in het Engels. Vier van de vijf slachtoffers werden twee dagen na de crash met militaire eer begraven op het gemeentelijk kerkhof in Nijemirdum. De schoolkinderen uit Oudemirdum waren daarbij aanwezig. Hervormd predikant dominee Albert de Kleine uit Oudemirdum sprak aan het begin van de ceremonie enkele woorden. De dienst werd geleid door een Duitse aalmoezenier. Toen hij het Onze Vader in het Engels bad, baden de schoolkinderen zachtjes mee. 

Bij de onthulling van het gedenkpaneel vertelde dominee Hinne Wagenaar, predikant in Jorwert die zijn jeugd doorbracht op de boerderij waarachter het vliegtuig neerstortte, over de invloed die het drama had op zijn grootouders en vader Johannes, destijds tien jaar. Samen met de kinderen van groep 7 en 8 van de Christelijke basisschool ‘De Wâlikker’ uit Oudemirdum bad hij, net als in 1941, het Onze Vader in het Engels. Een van deze leerlingen was Femke de Kleine, achterkleindochter van ds. Albert de Kleine. Zij onthulde met dominee Wagenaar en Teun Stoker (85) het gedenkteken. De familie Stoker boerde destijds met de Wagenaars en woonde naast de boerderij. De toen 5-jarige Teun lag op het moment van de crash 100 meter verderop in de bedstee te slapen en schrok wakker. Vader Stoker was juist achter op het erf aan het werk en zag het brandende vliegtuig op hem afkomen en vreesde voor zijn leven.

Albert van Keimpema

Partners