friesjournaal logo

Benno Troostwijk onthult het glazen namenmonument.

LEEUWARDEN – Van de bijna 700 Joodse inwoners die in 1940 in Leeuwarden woonden zijn er 544 vermoord. Velen kennen deze tragische geschiedenis niet. Voor Jorrit Volkers (voorzitter Bevrijdingsfestival Fryslân) en Omrop Fryslân-journalist Auke Zeldenrust, die de theatervoorstelling De Joodse Bruiloft schreef, was dat reden het initiatief te nemen voor een Holocaustmonument in de Joodse buurt van Leeuwarden. 

Het monument staat bij de Joodse school aan de A.S. Levissonstraat tegenover de Grote Kerk en is gevormd in glazen zuilen waarop de namen van de 544 slachtoffers staan gegraveerd.

Op deze plek staat sinds 1987 al een monument gemaakt door Ben van Renssen dat bestaat uit twee keramische gedenktekens: een horizontale Klaagmuur die de ondergang van de Joodse gemeenschap symboliseert en een verticale Mezoeza (deurpost in het Hebreeuws) met een Davidster als teken van hoop voor de toekomst.

De onthulling van het monument werd gedaan door de 94-jarige Benno Troostwijk. De namen van zijn vader Cosman en zus Hendrina Julia, die beide in 1942 in Auschwitz zijn vergast, staan op de zuilen. Leerlingen van het Beyers Naudé Gymnasium lazen verhalen voor over families in oorlogstijd. De herdenking werd bijgewoond door opperrabbijn Binyomin Jacobs, commissaris Arno Brok en burgemeester Sybrand van Haersma Buma, wiens grootvader, burgemeester van Wymbritseradeel, in 1942 in Neuengamme werd vermoord. Hij zei: ‘Dit is wat kan gebeuren als mensen worden buitengesloten.’

Albert van Keimpema

Partners