WITMARSUM - Een van de ambities die Fryslân Culinair nastreeft is het promoten van Friese streekproducten. Deze versterken de regionale keuken en geven culinaire identiteit aan de provincie. Een platform dat daartoe dient is het Fryslân Culinair-label waaraan ambachtelijke bedrijven zich kunnen afficheren. Labelhouders onderscheiden zich door pure kwaliteit, zoals Mevrouw de Molenaar in Witmarsum. De vrouw hierachter heet Christa Bruggenkamp.
Zij is niet alleen bakker maar ook molenaar, en wel op De Onderneming in Witmarsum. Dat is een korenmolen van 1850 die in 2015 is gerestaureerd.
In hetzelfde jaar begon Christa aan een molenaarsopleiding. Drie jaar later verkocht ze de eerste bakkersproducten vanuit de winkel die in de molen is gehuisvest. In de schuur naast de molen is de bakkerij ondergebracht.
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het leven van Christa: ‘Ik geef aan alles een eigen draai. Voor het brood en banket gebruik ik lokale granen.’ Verder herintroduceerde zij het oergraan Red Turkey Wheat van de Mennonieten in Amerika. Dat is graan van de volgelingen van de kerkhervormer Menno Simons (1496-1561) die in Witmarsum is geboren. Hij is de stichter van de Doopsgezinde kerk. Zij namen op hun vlucht voor tegenstanders het zaad mee naar de landen waar zij zich vestigden. Zo kwam het via Polen, Oekraïne en Rusland in Ohio terecht. Daar haalde Menno de Vries in 2018 70 kilo vandaan om het in Witmarsum te zaaien.
Christa merkte dat dit oergraan heel andere koek is dan gewoon graan: ‘Het meel van dit graan is heel zacht. Er zit veel eiwit in, twee keer zo veel als in gewoon graan. En bijna geen zetmeel. Je maakt er een heel ander product van. Zo kun je het deeg het best direct verwerken in plaats van het een dag te laten rijzen. De smaak van het brood is nootachtig. Het smaakverschil proef je ook aan mijn Fryske dúmkes. Die zijn heerlijk bros.’
Voor haar roggebrood gebruikt Christa rogge uit Zeeland. Kwaliteitsrogge die op duurzame wijze is geteeld zonder gebruik van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen.
‘Ik heb sinds 2019 een samenwerking met Zeeuwse Vlegel. Dat is een coöperatie van boeren en boerinnen die kringlooplandbouw bedrijft,’ aldus Christa.