friesjournaal logo

Het comité: Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma), Gerben Okkinga (Okkinga Communicatie), Jorrit Volkers (Deloitte), Bram Nauta (PlusNauta), Renate Venema-Zomer (directeur Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland) en Henk Hanenburg (Lokaal 55).

ORANJEWOUD – Het visserslatijn van FB-voorzitter Jorrit Volkers was nauwelijks te volgen. Hij hield op De Fryske Haringparty, na tien jaar niet langer in de tuin van het verkochte Epema State in Ysbrechtum maar verhuisd naar het gazon van Landgoed Oranjewoud (je weet hoe de hazen lopen), zijn maidenspeech, en als we hem mogen geloven was het meteen zijn laatste. Die toespraak handelde over haring, waar de fiscaal adviseur niet van houdt, niet van zout noch van zuur. Maar dat terzijde. De gasten wisten niet wat ze nu wel en wat niet moesten aannemen, zo sterk was het verhaal.

Wat wel aannemelijk was, was dat Jorrit vertelde dat haring 22 jaar kan worden en dat de haringstand zo laag is geweest dat bijna tot een vangstverbod werd besloten. De verhaallijn in Klaas Jansma-stijl werd echter doorgetrokken naar de actualiteit van de oorlog, de geopolitieke spanningen op de Baltische Zee waar Russische onderzeeërs door de akoestische geluiden die haringen uitzenden om verkering te zoeken, en door de scheten uit hun zwemblaas, als gevolg daarvan vastlopen en tot spionagemissies zou hebben geleid, dat Zweden havens wil gaan blokkeren. Kortom: hoe gauw kun je in een oorlog terechtkomen. Gelachen werd er wel om deze komische, ernstige fantasie…

Onder de gasten wisselden humor, zakelijke plannen en contacten leggen elkaar ook af. Bloedserieus was in elk geval de ‘fusie’ tussen twee vrouwelijke runners-up: oprichtster Eva van Leeuwen van YFK Marketing en Heleen Ploeg die in het Westen zich heeft laten gelden bij o.a. McGregor en uitgever Hearst. YFK gold een poos geleden als beste Friese start-up en won zilver op de HET (de Leeuwarder ondernemersprijs). Het bureau werkt voor bedrijven als Van Wijnen, Nationale Nederlanden en Arriva. Talent wordt uit de kweekvijvers van de Leeuwarder HBO-scholen en de Groninger universiteit gevist. Nee, zegt Eva (39) stoer, zij heeft geen last van de krapte op de arbeidsmarkt, kwestie van trainen en coachen.  Als je zo succesvol bent, waarom de helft van je aandelen dan zomaar verkopen? 

Eva: ‘Ik wil groeien. Ik heb nu 30 man maar de ambities reiken veel verder. Daar heb ik iemand bij nodig en dat is Heleen. Samen kunnen we de nummer één van het Noorden worden.’

Heleen (37, dochter van het Van den Brug-ondernemerspaar Jan en Gonnie Ploeg) wil, zo zegt ze, ‘it paad werom’ volgen. Terug naar Fryslân dus.

Ze ziet het helemaal zitten: ‘Wij zijn complementair aan elkaar. Kort door de bocht gezegd, Eva is meer de onderneemster en de snelle aanvalster en ik meer de organisator, de manager, iemand die de kwaliteit borgt.’

Gelijkwaardig zijn ze ook. De aandelen zijn fiftyfifty verdeeld. Waarom geen 51/49 Eva, in jouw voordeel om een beslissing erdoor te kunnen drukken?

Haar antwoord: dat doen mannen.

Met zulke vrouwen in het Friese bedrijfsleven komt onze provincie wel mee. 

Partners