SURHUISTERVEEN – Aan de renners op de 40steProfronde Surhuisterveen werd ruim baan gegeven. Boeren waren er genoeg maar de meesten lieten de trekker thuis. Degene die wel op de trekker was kreeg toch een podium. Voorzitter Albert Helfrich liet een trekker op een vrachtwagen in de reclamekaravaan meerijden. In Surhuisterveen stoten ze geen boeren voor het hoofd en houden ze de humor erin. De bezoekers waardeerden de actie van de boeren die melk en appels uitdeelden. Op zijn beurt trakteerde Helfrich boeren op oranjekoek.
Toch namen aanwezige bestuurders de stikstofzorgen zeer serieus.
Burgemeester Rikus Jager van de Drentse gemeente Westerveld zei een volksopstand te verwachten als boeren worden geroofd van rechten, land, veestapel en inkomen.
‘Dit is niet meer uit te leggen,’ vond ook commissaris Arno Brok.
Elfstedenwinnaar Henk Angenent heeft de nationale driekleur nog niet ondersteboven hangen.
‘Maar ik had het eigenlijk wel moeten doen,’ zei de tuinder/paardenboer.
Een beetje tegen de gewoonte in was de winnaar van de Tour niet in Surhuisterveen en dus ook niet in de tuin van Joop Atsma waar speciale genodigden volgens traditie bijeen komen. De Deen Jonas Vingegard van de Nederlandse Jumbo/Visma-ploeg verkoos de tv-studio van talkshowhost Renze Klamerboven het topcriterium dat meteen na afloop van de Tour wordt gehouden.
Gelukkig was Joop Zoetemelk aanwezig, de grootste naam in de vaderlandse wielerhistorie. Hij loste het startschot. Joop won alles: olympisch goud, het wereldkampioenschap op de weg, de Tour, tien etappes, driemaal Parijs-Nice, en de Spaanse Vuelta die dit jaar in ons land startte.
Over hem vertelde Joop Atsma in zijn functie van voorzitter van de KNWU een mooie anekdote: ‘In 2001 zaten wij in 2001 met Hein Verbruggen van de UCI om tafel om de Giro-start een jaar later in Groningen te bespreken. Toprenner Claudio Chiapucci had nog nooit van de stad gehoord. Joop Zoetemelk zei toen: dat ligt vlakbij Surhuisterveen. Claudio reageerde met óóoh, hij wist genoeg, haha!’
Joops tourzege in 1980 was overigens de aanleiding voor het wielergekke Surhuisterveen om de nationale idolen naar het dorp te halen. Joop Atsma pakte het op en wist, gesteund door bankier Jelle Bekkema van de Spaar- en Voorschotbank en de middenstand en het bedrijfsleven, een criterium te organiseren dat qua naam en faam alle andere voorbijstreefde. Het toont waarin een klein dorp met noeste Wâldpyken groot kan zijn.
De presentatie van de deelnemers kende een primeur: Fabio Jakobsen wenste tijdens de presentatie niet met Dylan Groenewegen in één auto te zitten. Groenewegen reed hem tijdens de Ronde van Polen in 2020 in de hekken. Een horrorcrash was het gevolg.
Aan het rijtje van grote namen die Surhuisterveen hebben gewonnen kan er eentje worden toegevoegd: alleskunner Mathieu van der Poel won.