friesjournaal logo

Onlangs heeft Museum Dokkum het plukrecht van de zeer bijzondere Moerbeiboom verleend aan restaurant De Waard van Dokkum. De Moerbeiboom naast de Sint-Martinuskerk op de Markt is de oudste Moerbei van Europa. In augustus is het oogstseizoen begonnen en zijn groene netten boven de grond opgehangen. Zo kunnen de zwarte bessen makkelijk geoogst worden. Dit proces duurde ongeveer vijf weken. 

De Waard van Dokkum kreeg toegang tot de boom en was verantwoordelijk voor het oogsten van de moerbeien. De bessen lijken op een vergrote versie van een braam of framboos en smaken zuurzoet.

Het is overigens een zachte vrucht die bij aanraking snel sap verliest. De moerbeien werden op de menukaart van het restaurant gezet. Chef-kok Michael Roest ging de vruchten in verschillende gerechten verwerken. Bovendien is gemeente Noardeast-Fryslân van plan om in het najaar een kloostertuin aan te leggen rondom de boom. Hier zullen verschillende kruiden worden geplant. 

Partners