friesjournaal logo

Jouke-Piet Drijfhout van De Slotplaats maakt zich samen met vier andere finalisten op voor de grande finale van de Euro-Toques Cookware Company Restaurantprijs 2023 op 9 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De Slotplaats is daarvoor genomineerd tijdens de kwalificatie op het Euro-Toques Jaargala in Rotterdam dat werd gepresenteerd door chef Dennis Willems van restaurant Morille in het Zeeuwse Koudekerke dat een groene Michelinster heeft.

‘Hij is mijn voorbeeld. Hij kookt helemaal plantaardig en op een heel hoog niveau. Alles wordt door hem zelf gemaakt,’ zegt Jouke-Piet. Hij beschouwt de nominatie als een erkenning. Jouke-Piet is een natuurkok met een 80-20 missie in de verhouding tussen groenten en vlees/vis. ‘Mijn voorgerechten zijn zelfs honderd procent vegetarisch.’

Hij zit goed in Bakkeveen. De Slotplaats staat in een eldorado. De bossen bieden een grote rijkdom aan planten en kruiden, de tuin rondom het statige gebouw levert hem smaaksensaties op. Tientallen kruiden zijn er te plukken.

Niet onbelangrijk voor de finale waarvoor hij twee lokale gerechten moet meenemen. Twee andere gerechten moet hij ter plaatse bereiden: een black box met ingrediënten als creatieve opdracht en een klassiek gerecht in de stijl van Escoffier.

‘Nog nooit heb ik aan een wedstrijd meegedaan. Maar wat wil je, wij zijn een jong bedrijf dat nog maar twee jaar bestaat. Deelname geeft in elk geval status. Ik wil me daar bewijzen,’ aldus Jouke-Piet, die De Slotplaats samen met zijn partner Mieke Rijnbeek runt. Zij is vooral zakelijk en organisatorisch actief, verzorgt de aankleding en styling, en ze heeft de leiding over de winkel met lokale parels; prachtige, eerlijke natuur- en ambachtsproducten.

Jouke-Piet, onder meer chef geweest in het Spijshuys in Boornbergum, is opgegroeid met de natuur: ‘Heit had een grote tuin. Dan leer je wel wat de natuur je biedt.’

Deze achtergrond komt hem straks goed van pas in de finale van Euro-Toques waar hij (net als Le Petit Bistro in Sneek) lid van is geworden tijdens het laatste jaargala.

De missie van de prijs

In 1986 riep de Franse chef Paul Bocuse alle Europese chefs op zich aan te sluiten bij zijn missie en een halt toe te roepen aan het gebruik van kunstmatige toevoegingen in het eten. Zijn kernwaarden: ambachtelijk werken, alleen gebruikmaken van (H)eerlijke producten, liefst uit de omgeving en het seizoen volgend om onnodige foodmiles tegen te gaan en zo duurzaam te handelen. Ze werden beschreven in De Code Van Eer. Alle chefs en restaurants aangesloten bij Euro-Toques Nederland handelen volgens deze richtlijn. Deze missie is in de huidige tijd actueler dan ooit. Een gezonde levensstijl en een goed voedingspatroon zijn van levensbelang. Duurzaam handelen een must voor het voortbestaan van ons leven op aarde.

De strijd tegen PFAS 

PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, hebben schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijk en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met o.a. de merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. The Cookware Company heeft wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van € 23.500 om chefs te belonen die de Code Van Eer uitdragen.

Smaaksensaties in de tuin en keuken van De Slotplaats zijn o.a.:

rozen, roomse venkel, maggi, moeras spirea, bergamot, lieve vrouwen bedstro, dropplant, olijfkruid, Oost-Indische kers, korenbloem, koolzaad, bijvoet, komkommerplant, mierikswortel, duizendblad, bieslook,  rabarber, munt, Marokkaanse munt, kruismunt, viooltjes, dragon, citroenverbena, salie, rozemarijn, tijm, citroentijm, citroenmelisse, afrikaantjes, dille, daslook, winterpostelein, rode bessen, blauwe bessen, frambozen, bramen.

Partners