friesjournaal logo

Koenraad Winter, Evert Blaauw en Gerben Vermaning.

OOSTERWOLDE – De tweedaagse beurs van VHC Actifood in Oosterwolde is uitgegroeid tot hét treffen van de noordelijke horecawereld. Zo’n 140 leveranciers presenteren zich daar en laten hun topkwaliteit zien en proeven. Er is een ongekende variëteit aan producten en primeurs. De beurs lijkt op de fameuze beurs van Van der Velde en wordt net als in Bakkeveen destijds in eigen bedrijf gehouden. Elke vierkante meter wordt benut. 

De gelijkenis is niet zo vreemd want de oprichters van Actifood – Evert BlaauwJan VeenstraBert Geuze en Koenraad Winter – hebben een verleden bij Van der Velde, dat in 1997 werd overgenomen door Sligro van de familie Koen Slippens uit het Zuiden. De Friese bon vivants voelden zich er niet zo thuis en stapten uit de organisatie. Ze begonnen in 2000 voor zichzelf. Met dezelfde flair als voorheen bouwden ze in luttele jaren hun bedrijf uit tot een belangrijke speler in de markt. Service en een stapje extra zetten kenmerkt hun ondernemerschap. 

In 2014 en 2015 zijn Geuze en Veenstra overleden. De twee gezelligheidsdieren leefden hun leven alsof elke dag de laatste kon zijn. Thans zitten Evert en Koenraad met hun tweetjes op de bok. Zij hebben zich indertijd aangesloten bij de landelijke koepel VHC en bouwden alzo het bedrijf flink uit, mede door enkele overnames. Een ervan is vleesspecialist Vermaning in Oudehaske van Gerben Vermaning

Partners