friesjournaal logo

Jan Gerard van der Wal en zijn vriend Benedict Koopmans (mental coach en paardentrainer) flankeren Frizzle Sizzle-zangeressen Laure Vlasblom en Mandy Huydts.

LEEUWARDEN – Friesland hongert naar feest, naar echte feesten met alles erop en eraan. Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema van Fryslân Culinair-restaurant Bistro Aragosta cuisine régionale in Leeuwarden voorvoelden dat goed na de donkere coronaperiode waarin de lockdowns en avondklok overdreven te lijken zijn geweest. Samen met het Fries Journaal filosofeerden zij over opzet en locatie. 

Aanvankelijk leek koningsdag de kapstok te zijn, maar ja, dat duurde nog even. Zo lang konden JG en Wouter niet wachten. De 12e van de slachtmaand was het juiste moment. Als locatie passeerden enkele mogelijkheden de revue: Stadhouderlijk Hof, Kanselarij. Maar de ruimte moest ook groot genoeg zijn. Daarom werd het de Grote Kerk. De beste entourage voor het Frysk Gala, zoals het feest werd gedoopt. Deze kerk hoef je slechts goed uit te lichten, dan is de sfeer al optimaal. 

De uitnodiging was nauwelijks de deur uit of binnen twee etmalen was de avond vol gereserveerd. Bijna 300 gasten waren aanwezig. Ze kregen een uitstekend diner voorgeschoteld en voor de rest was het voetjes van de vloer. Na de opening met het Fries volkslied, gezongen door Anneke Douma, zorgden Ben Saunders (in 2011 winnaar van The Voice of Holland), Frizzle Sizzle en de band La Sooph verzorgden de muzikale omlijsting. Medleys van o.a. ABBA deden de kerk swingen.

Dit gala smaakt naar meer, zeggen JG en Wouter. Op hun kalender komen verder een champagnediner (in maart) en een rosé-event (in juni).

Partners