friesjournaal logo

vlnr.: stadsomroeper Pieter Haringsma van Sloten, Pieter Jan Heidstra, Piter Wilkens, Cynthia en Arie Bruinsma, Willem de Vries, Auke Hempenius, Flip van Doorn en Wout Zijlstra.

BURGUM – Vier jaar geleden werd fotograaf Arie Bruinsma uit Sint Nicolaasga getroffen door een herseninfarct. Hij moest van ver komen. Het revalidatieproces duurde lang. Stukje bij beetje kwam hij er bovenop en eindelijk, hij kon lange tijd niet autorijden, kon hij z’n stiel weer oppakken, samen met zijn Cynthia. Arie ging weer fotograferen. Hun eerste project sindsdien was It Gesicht fan Fryslân, een vervolg op de portrettenseries die zij eerder maakten (NaturalOp zijn KopIk ben 2018BaardmannenOverlevers en PuurPuber). 

Om het project van de grond te tillen werd Pieter Jan Heidstra door golfgoeroe Auke Hempenius bereid gevonden het boek voor te financieren en uit te geven. Auke had vorig jaar de Golfelfstedentocht georganiseerd ten bate van het Foppe Fonds. Omdat 11 voor hem een heilig getal is, richtte hij een club van 111 ondersteuners op om het boek in een oplage van 1.111 exemplaren te laten verschijnen. Als Pieter Jan uit de kosten is gaat 11% van de netto-opbrengst naar dat fonds en ook 11% naar KiKa, waarvoor Jan Willem Sietsma, die zijn 4-jarig neefje door kanker verloor, met marathonlopen veel geld inzamelde. 

De presentatie werd gehouden in De Pleats in Burgum waar Willem de Vries van Omrop Fryslân het programma aan elkaar praatte, auteur Flip van Doornvan De Friezen (hij schreef het voorwoord in het boek) een karakterschets van de Friezen optekende, Pieter Wilkens enkele evergreens uit zijn repertoire zong, de Greidhoek is voor hem het puurste Friesland, en sterke man Wout Zijlstra met een zware kruiwagen vol boeken aan kwam lopen. Eentje scheurde hij voor de grap doormidden, hij kan het nog steeds. De eerste twee exemplaren werden overhandigd aan de twee kinderen van Arie en Cynthia.

In het boek staan bekende en onbekende, markante Friezen. Van molenaar Tanja Kombrink uit Sloten, voetbaltrainer Henk de Jong tot vuilnisman Wouter de Jong. Cynthia schreef de persoonlijke profielen voor het zeer geslaagde project. 

Rode draad in het boek is geluk. Waarom zijn de Friezen het gelukkigste volk van Nederland, hetgeen zou blijken uit cijfers, zo vroeg Van Doorn zich af. Maar is dat wel zo? Friezen huilen van geluk maar ook gauw van verdriet, van weemoed, en ze kunnen bot, kortaf en erg in zichzelf gekeerd zijn, en soms de dagen zat, ze maken ruzie en familievetes slepen zich nergens langer voort dan hier. Echter, op zo’n avond in De Pleats, genoeglijk onder eigen volk onder elkaar, dan zijn Friezen gelukkig en op hun gelukkigst.

It Gesicht fan Fryslân is het ultieme kerstcadeau: www.itgesichtfanfryslan.frl.

Partners