friesjournaal logo

vlnr.: KNRM-directeur Jacob Tas, burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, tevens voorzitter van KNRM-station Lemmer, secretaris Johan Boesjes, commissaris Arno Brok en bestuurslid Eric Bootsma, belast met boothuis/motoren en 20 jaar bemanningslid.

LEMMER – Gevaar op het water hoeft niet alleen te schuilen in de diepte, maar nog meer in de ondiepte. Vroeger was de Zuiderzee berucht om de grondzeeën die er konden ontstaan, en later ook op het IJsselmeer. Wat ook meespeelt is dat de wind in ons land overwegend zuidwestelijk is, hetgeen betekent dat je in Lemmer dikwijls bij hoge golven aan lagerwal zit, wat het nog gevaarlijker maakt. Het was dus niet vreemd dat Lemmer in 1920 een reddingstation kreeg. Het begon met een roeireddingboot die in 1925 werd vervangen door een motorschip. Lemmer is een van de vier Friese KNRM-stations op de vaste wal die verder in Harlingen, Hindeloopen en Lauwersoog een basis hebben. Uiteraard zijn er ook stations op de Friese Waddeneilanden. 

Vrijwel de helft van alle acties vanuit Lemmer gaan richting Steile Bank en Vrouwezand waar boten, vooral huurders van schepen die niet erg bekend zijn met de omgeving, al gauw vastlopen. Heroïsche avonturen hebben zich er voorgedaan. Tegenwoordig wat minder door de betere vaartuigen waarover KNRM Lemmer kan beschikken maar reddingen verrichten blijft riskant op het vaargebied van Rotterdammerhoek (halverwege Lemmer-Urk) en Vrouwezand bij Stavoren. Het station beschikt over een oprichtende reddingsboot (Anna Dorothea) en een rib (Palace Noordwijk) die vooral dienstdoet op de zandplaten waar de 80 cm diepe Anna Dorothea niet kan komen. Dit schip wordt binnenkort vervangen door een nieuw exemplaar uit de zogeheten Van Wijk-klasse (vernoemd naar de naamgevers/schenkers van het 1ste schip Riet en Jan van Wijk), dat door Kuipers in Woudsend is gebouwd. Deze boot krijgt de naam Pauline, een samenstelling van de namen van de schenker Paul en Caroline Driessen.

Het eeuwfeest werd gevierd, door corona twee jaar later dan gepland. Hoofdgast op de receptie was commissaris Arno Brok. De oud-burgemeester van o.a. Dordrecht voelt zich verwant met de KNRM want deze oudste zeehaven van ons land (Dordrecht lag vroeger aan open zee), daterend uit de 12de eeuw, heeft twee reddingstations. ’s Middags had Brok de 40ste vaartocht van statenjacht Friso dit jaar nog veilig beleefd. Reddingswerk was in het verleden een overwegend Friese zaak, grapte Brok, verwijzend naar ‘it grutte Fryske imperium’ dat zich uitstrekte van Amsterdam tot Denemarken. Hij roemde de vrijwilligers (‘reddingswerk vraagt moed’) en prees hun sydsulver thuis, in dit verband door hem toepasselijk sydswurd genoemd.

KNRM-directeur Jacob Tas riep vrouwen op zich aan te melden als vrijwilliger. Lemmer heeft 18 vrijwilligers waarvan één vrouw. Voor zo’n grote watersporthaven als Lemmer is dat te weinig.

Partners