friesjournaal logo

Piet Oberman werd onder de rook van Dokkum geboren en bracht er het grootste deel van zijn leven door. Hij maakte deel uit van een welvarende, gereformeerde familie van houthandelaren, dominees en bestuurders. Familie en stad droegen flink bij aan zijn persoonlijke ontwikkeling. 

Hij was 36 jaar toen hij als knokploegleider op 8 december 1944 zijn mannen voorging bij de geslaagde inval in de Leeuwarder gevangenis. Zonder bloedvergieten weten ze 51 mensen te bevrijden. Als deze actie 18 jaar later verfilmd wordt en veel publiek trekt, stijgt zijn ster naar grote hoogte. De mythe begint te leven en ontneemt zo voor buitenstanders het zicht op de man.

Oberman is een man met vele gezichten. Hij is een dwarsligger, een avonturier, een eenling, een 'fuifnummer', populair bij de vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën, een bezonnen verzetsleider, geslaagd ondernemer, zeezeiler, echtgenoot en vader van vier zoons. Auteur Hessel de Walle, die in 2019 De mannen van de Overval publiceerde, laat in deze biografie al deze aspecten de revue passeren.

Hessel de Walle – Piet Oberman. De man en de mythe. Prijs € 35,00.

Partners