friesjournaal logo

Een hoed kleedt af. Het is hét accessoire in de garderobe van de vrouw én de man. Hoedenmaker Koos van der Wal, die een atelier aan het Zaailand in Leeuwarden heeft, was om die reden twee zaterdagen bij Vandergang in Dokkum om zijn prachtige ambacht, dat hij ‘toegepaste kunst’ noemt, toe te lichten en te demonstreren, hoe hij vormen creëert en kleuren kiest. Een collectie van hem werd gedurende twee weken in de zaak gepresenteerd.

Je kunt een hoed kopen in een speciaalzaak, maar je kunt natuurlijk ook een hoed laten maken door Koos.

‘Ik kijk naar de persoon, de drager van de hoed. Een hoed is karakterversterkend. Mensen kunnen om diverse redenen bij mij komen. Bijvoorbeeld om advies in te winnen, om een hoed bij een outfit te kiezen of voor een gelegenheid te maken. Ik hoor de wensen aan, ik luister naar mensen en zo probeer ik een hoed te matchen met degene die hem draagt,’ zegt Koos over zijn vak.

Zonder hoed of hoofddeksel kun je je kaal voelen, of de kleding die je draagt mist de finishing touch. 

Koos: ‘Een hoed is de kers op de taart en moet vanzelfsprekend zijn. Het effect wat ik wil bereiken is niet dat iemand reageert met “wat een mooie hoed” maar met “wat zie je er goed uit!”. Dan is de hoed onderdeel van de outfit.’

Nederland is niet bepaald een hoedenland, hoewel de hoed aan populariteit wint. Het heeft volgens Koos met cultuur te maken. Wij zijn nogal calvinistisch (doe maar gewoon) en we zien de praktische voordelen van een hoed gauw over het hoofd. In Mediterrane landen zorgt een hoed voor een koel hoofd, in winterse kou zoals hier voor comfort.

Koos van der Wal 06-25293980 (alleen op afspraak) 

Partners