friesjournaal logo

Vlnr Sander, Petra, Otto-Jan, Marianne, Lianne, Gerbrand, Anne-Wieke en Mariska.

Met de winnende oranjekoek van Roel Boonstra tijdens de streekproductverkiezing werd het mini-event van Fryslân Culinair op kaasboerderij de Nylander in It Heidenskip geopend. En met champagne van Laurent-Perrier werd een toast uitgebracht op de nieuwe kaasinrichting die voorheen was gevestigd aan de Lange Leane in Workum. Nu zijn boerderij en kaasmakerij onder één dak. Organisator Bea Ligthart omschreef het bedrijf als ‘de crème de la crème’. Daarmee is niets te veel gezegd. De Nylander maakt de lekkerste kaas van de rauwe romige melk van de 115 Jersey-koeien van de familie Bokma. Het plan is om jaarlijks 300.000 liter te verkazen. De andere helft van de 600.000 liter gaat naar kaasmaker Henri Willig in Heerenveen. 

‘Dit is altijd mijn droom geweest,’ zei Otto-Jan Bokma, wiens schoondochter Mariska (getrouwd met oudste zoon Arjen) de kaasmaakster is. Overigens is het een puur familiebedrijf want mem Marianne werkt mee, tweede zoon Gerbrand is boer op de Nylander, zijn vrouw Lianne maakt boter, jongste zoon Sander melkt en maakt kaas, zijn vrouw Petra doet de boekhouding en jongste dochter Anne-Wieke runt samen met personeel de winkel in de nieuwe versmarkt De 3 Ambachten in Workum die een groot succes is.

Het bedrijf ging in 1998 biologisch. Het was een ideetje van Klaas, zijn oudste broer. Je bent hartstikke gek, zei Otto-Jan, maar voortschrijdend inzicht deed zijn scepsis kantelen. 

‘Altijd meer, meer en meer zag ik niet zitten. Meerwaarde toevoegen, dat was wat ik wilde.’

Otto-Jan, die in die jaren een inkomen had als vertegenwoordiger in stiersperma, ging op cursus en zag biologische boeren op zandgrond. Als het daar kan, dan helemaal op de vruchtbare kleiveen van It Heidenskip, dacht hij. Hij koos voor Jersey-koeien. Een kleinere, sterke koe die makkelijk bevalt en minder melk geeft maar wel hoogwaardiger melk met hoog vet- en eiwitgehalte (6 en 4%) waardoor je minder melk nodig hebt voor kaas- en boterproductie. 

In 1998 haalde hij de eerste vijf Jersey’s uit Denemarken 

Otto-Jan: ‘Niemand snapte mijn keuze. Maar de Jersey’s waren echt de baas tussen de Holsteins en altijd goed gehumeurd. Ze liepen fluitend naar de melkstal. Het bleek een schot in de roos. De Jersey-koe is de kip met de gouden eieren, zeker in deze tijd.’

In 2008 kocht hij de kaasboerderij aan de Lange Leane. Wederom was er weerstand.

‘De boekhouder zei: doe het niet. Maar van mem had ik geleerd nooit achter de meute aan te lopen.’

Wederom legde die switch hem geen windeieren. Hij leerde Joop Braakhekke kennen en die was wild van zijn kaas. Joop introduceerde hem bij Betty Koster van L’Amuse in Amsterdam, dé kaasvrouw van Nederland.

Otto-Jan: ‘Eén mailtje en het was bingo. Op vleugeltjes vertrok ik uit Amsterdam. Joop werd het uithangbord van ons bedrijf. De kaas is sindsdien niet meer aan te slepen, zoveel vraag is ernaar. Zelfs uit het buitenland. Bussen overal vandaan rijden langs onze winkel.’

Dat zijn melk niet wordt gepasteuriseerd vraagt veel van de bedrijfsvoering maar Otto-Jan wil er niet aan: ‘Je gooit dan veel smaak weg.’

Twee jaar geleden is het bedrijf van de familie opgesplitst. Klaas en Bettie melken samen met hun zoons Siebe-Klaas en Wytze op de Gouden Boayum, hun andere zoon Harmen boert aan de Lange Leane en Otto-Jan melkt met Gerbrand en Sander in It Heidenskip. Zijn familie doet de kaas- en botertak van de Nylander in It Heidenskip en Workum.

De bijenkasten verhuisden mee naar It Heidenskip. Imker Guus Verhoef uit Amsterdam maakt honing die in de winkel wordt verkocht.  

Met hergebruikte oude balken en planken uit De Hinde en de burgemeesterswoning in Hindeloopen werd op de Nylander een ontvangstruimte vertimmerd waar de gasten van Fryslân Culinair bijeenkwamen en waar ze een lunch van Harmen Ligthart kregen voorgeschoteld die werkelijk subliem was: jonge Nylander nagelkaas en paté de campagne van preskop op brood van Christa Bruggenkamp van graanmolen Mevrouw de Molenaar in Witmarsum, met kaas gegratineerde mosselen, tomatensoep van tomaten uit de kas van Daan Trimpe in Koudum.

De deelnemers genoten van de verhalen en het gebodene. De mini-events van Fryslân Culinair vallen goed in de smaak.

Partners