friesjournaal logo

Regisseur Steven de Jong, actrice Bertrie Wieringa, acteur Dorian Bindels en componist Ronald Schilperoort. De laatste werkt al 30 jaar met Steven.

FJ Feest 130

Wat Première speelfilm Grutte Pier

Waar Theater Sneek

Wanneer Vrijdag 28 oktober

Aantal gasten 350

Wie Cast, crew, vrienden, familie, filmwereld

Bijzonderheden Het zwaard van Grutte Pier hing gevaarlijk boven ieders hoofd. De reus Milan van Weelden, die Grutte Pier vertolkt, wist de mensen wel te raken, gevoelsmatig dan. Hij hief het zwaard en brulde. Een imponerende vertoning.

SNEEK – Steven de Jong heeft al heel wat films op zijn naam staan. Kameleon, Snuf de Hond, De Gouden Swipe, De Hel van ’63, De Fûke en Scheepsjongens van Bontekoe zijn er een paar. Eigenlijk heeft het een hele poos geduurd voordat hij leven en strijd van de grote Friese vrijheidsstrijder en krijgsheer Grutte Pierverfilmde. De volksheld, geboren ca. 1480 in Kimswerd en overleden op 28 oktober 1520, staat in het collectief Friese geheugen. Wie kent niet het beroemde wachtwoord Bûter Brea en Griene Tsiis, wa dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries? Dit filmepos ging in Theater Sneek in première. In deze stad, in de vlakbij gelegen Martinikerk, ligt Pier Gerlofs Donia, de werkelijke naam van Grutte Pier, begraven. Wie houdt van Friese glorie, strijdlust en van vechtscènes moet de film zien. Pier was niet alleen een verdediger van de vrijheid (tegen de Saksen) maar ook een aanvaller (tegen de Hollanders). Tijdens zijn grootste zeeslag kaapte hij 28 Hollandse schepen en wierp hij de bemanningen zonder pardon overboord, wat hem de bijnaam ‘Kruis der Hollanders’ opleverde.

Partners