friesjournaal logo

AMSTELVEEN – Sven Kramer behoort samen met Jaap EdenKees VerkerkArd Schenk en Hilbert van der Duim tot de grote vijf van het Nederlandse schaatsen. Hij reeg de titels aaneen. In 2022 beëindigde hij zijn carrière om directeur business development te worden bij de sportploeg van Jumbo-Visma, het team waar hij de laatste jaren voor reed. Hij legt zich met name toe op de zakelijke ondersteuning van de schaatsploeg. Voorwaarden creëren om topsporters optimaal te laten presteren, zo ziet hij zijn nieuwe rol. Achttien jaar lag de nadruk op zijn loopbaan, ditmaal Sven privé. 

Geboren 23 april 1986 in Heerenveen als zoon van Yep en Elli Kramer, opgegroeid in Oudeschoot.

Woonplaats Amstelveen, dat ligt mooi tussen Den Haag, waar Naomi vandaan komt, en Friesland in. Bovendien dichtbij Schiphol. Ik had al een appartement in Amsterdam.

Partner Naomi van As, voormalig hockey-international. Twee kinderen: dochter Kae (2) en zoon Dexx, dit jaar geboren.

Opleiding CIOS. Voor het geval ik moest overschakelen op plan B, maar ik heb het niet nodig gehad. Het is trouwens voor je carrière niet goed om aan plan B te denken. Dat gaat ten koste van je focus. Net als relativeren. In topsport moet je egoïstisch zijn.

Werk/carrière Negen wereldtitels en tien keer Europees kampioen allround, vier keer olympisch goud waarvan één op de ploegenachtervolging, tien wereldrecords waarvan vier met de ploegenachtervolging, 21 maal wereldkampioen afstanden (5 km, 10 km, achtervolging).  

Geloof Heit is van huis uit katholiek. Ik ben niet gelovig opgevoed. Ik heb niks tegen het geloof maar ik heb er ook niks mee.

Politieke partij Niet interessant. Ze hebben het in Den Haag niet goed op de rit. Er zou meer daadkracht moeten zijn. De topsport zou hoger op de agenda moeten staan. Men vraagt zich af wat het kost, ik denk eerder aan wat het oplevert: gouden medailles. Die zijn van grote waarde als inspiratie in alles, en daar hangt een prijskaartje aan.  

Hoogtepunt Mijn eerste wereldtitel in 2007 in Thialf. Ik kom uit een lichting dat een wereldkampioenschap belangrijker was dan de Olympische Spelen.

Dieptepunt De foute wissel op de 10 km in Vancouver 2010 waardoor ik goud misliep. Op aanwijzing van coach Gerard Kemkers reed ik twee keer de binnenbocht waardoor ik gediskwalificeerd werd.

Voorbeeld Ik heb me nooit zo gespiegeld aan anderen. Als ik er toch eentje moet noemen: Johann Olav Koss. Verder vond ik de wijze waarop dopingwielrenner Lance Armstrong zijn sport beoefende indrukwekkend, ook marketingtechnisch. Twee andere sporters die mij aanspreken zijn Roger Federer en Rafael Nadal.

Leermeester Op m’n achttiende hebben ze me in het diepe gegooid. Het ging allemaal zo snel, dat heeft me gevormd. Het schaatsbloed heb ik van mijn ouders meegekregen. Daar moet je geluk mee hebben.

Beste advies

Inspiratie Mijn motivatie is intrinsiek. Ik heb alles voor mijn sport over gehad.

Eten Triedsjesfleis, fan mem.

Drinken Heel weinig alcohol, want dat helpt je niet in sport. Water klinkt wat oubollig, maar is natuurlijk heel gezond. Mannen als Ids Postma en Rintje Ritsmastonden wel bekend om het drinken van een biertje op zijn tijd. Aan Rintje hebben schaatsers veel te danken want hij maakte de eerste stappen richting sponsoring.

Muziek In de auto is 100%NL mijn favoriete radiozender. Mijn muzieksmaak is heel breed.

Concert Nog nooit tijd voor gehad. Ik ben geen man voor massa’s mensen. Als je veel in de publiciteit staat is dat geen pretje, iedereen wil jouw aandacht. Het beste is om geen BN’er te zijn. Ik vind de anonimiteit heerlijk. In de stad loop ik het liefst met m’n hoofd naar beneden. De druk op een sporter kan heel groot zijn. Ik ervoer het al op m’n 23ste op de Olympische Spelen in Vancouver dat in 2010 was omgedoopt tot Svencouver.

Artiest Ed Sheerhan. Hij maakt goede nummers.

Acteur/actrice Ben ik niet mee bezig, kijk heel weinig films. Netflix wel, maar dan weet ik niet wie er acteren.

TV Weinig tijd voor.

Film Soms via Netflix.

Krant/tijdschrift/medium Het nieuws volg ik op mijn mobiel. De krant die ik lees is het Financieel Dagblad. Dat is een goede informatiebron van alle financiële, zakelijke en economische ontwikkelingen nationaal en internationaal. Daar ben ik altijd geïnteresseerd in geweest. Die interesse sluit aan bij m’n nieuwe baan waarin de business van sportmarketing en contracten de boventoon voert.

Boek Als topsporter leef je in een flow en is er weinig tijd voor afleidingen als het lezen van boeken. Die tijd is er nu meer. De schrijvers die dicht bij me stonden waren sportverslaggevers zoals Mart Smeets en Telegraaf-journalist Frank Woestenburg.

Het was prettig om met zulke mensen een goede relatie te hebben. Bij hen kon ik mijn verhaal kwijt zonder dat elke letter op papier kwam. Zij konden je gevoelens goed verwoorden en namen je in bescherming op momenten dat het nodig was.

Auteur Om er eentje te noemen, Mart Smeets.

Sport De Formule I.

Sportman Max Verstappen. Hij heeft de Formule I weer interessant gemaakt. Hij owns die sport en gaat niet op z’n knieën voor wie dan ook, zelfs niet voor zijn eigen team als zijn belangen worden geschaad. Zonder hem hadden we nu geen Grand Prix op Zandvoort. 

Sportvrouw Ireen Wüst, de beste Nederlandse olympiër ooit.

Gadget Mijn telefoon. Maar vooral om te bellen. Iedereen is tegenwoordig aan het appen en snappen, maar ik ben gewoon een ouwerwetse beller. 

App Whatsapp is soms makkelijk als je geen tijd hebt om te bellen. 

Hobby’s Kitesurfen en golf. Kitesurfen doe ik nu bij surfschool Loopy op het IJsselmeer bij het Mirnser klif in Gaasterland, om het goed te leren. Dat is een heerlijke uitdaging.  

Vervoer Porsche Cayenne.

Vakantie Ik heb zoveel gereisd, daar heb ik nu even geen behoefte aan. Bovendien is dat niet comfortabel met twee kleine kinderen. Dus hoe dichterbij, hoe liever.

Hekel aan Bureaucratie en een negen-tot-vijf-mentaliteit. Ik ben een vrije Fries die zich niet graag belemmerd voelt. In mijn sport heb ik ook meermalen te maken gehad met overdreven regeltjes en gezochte problemen. Ik ben blij dat ik in mijn huidige functie veel vrijheid geniet en er zelf een invulling aan kan geven. Ze moeten me ook niet te dicht op de huid zitten, dat irriteert me. Graag vertoef ik in een kleine kring van mensen die ik graag mag.

Blij van Winters vriesweer en een heldere hemel. Ik heb gelukkig een mooi optrekje in de sneeuw.

Doen met een miljoen Ik heb een prima leven, dus naar een goed doel als Spieren voor Spieren.

Kan niet zonder Mijn mobiel, daar doe ik alles mee.

Wat moet anders De samenleving polariseert, de tolerantie verdwijnt. Dat zou moeten veranderen.

Over vijf jaar Doorgroeien met mijn eigen schaatsacademie. Maar het leven is onvoorspelbaar. In topsport zet je een stip op de horizon, nu laat je het leven meer op je afkomen. 

Bond van Friese IJsclubs Men zou mij benoemen tot erelid. Een half jaar geleden ben ik gebeld en ik zou een mailtje krijgen, maar die heb ik nooit gezien. Dus was ik er niet. Wel typisch Fries om daar ophef over te maken. Ik heb het trouwens nu ook wel gehad met al het uitzwaaien en onderscheiden. 

Toekomst van het schaatsen Populariteit en successen voltrekken zich in golfbewegingen. Je moet waken voor cynisme en accepteren dat anderen beter zijn. Nu heb je de Amerikaan Jordan Stolz die aan de deur klopt. 

Het Zwarte gat Daar ben ik nooit bang voor geweest omdat het voor mij niet bestaat. 

Elfstedentocht Ik vrees voor de veiligheid op het ijs en op de feesten. Het zal niet gemakkelijk zijn voor de organisatie. Als ‘ie komt doe ik mee. Dat zie ik als een ererondje door Friesland. 

Partners