friesjournaal logo

MENALDUM – De gemeente Waadhoeke heeft 8 historische rijwielen overgedragen aan Museum Velorama in Nijmegen. Ze stonden in opslag. 

De collectie is in 1928 aan een rechtsvoorganger van Waadhoeke, gemeente Franeker, geschonken door een kleurrijke inwoner van Franeker: Jan Nicolaas Jellema. De fietsen zijn vervolgens onderdeel geworden van de collectie van het gemeentelijk museum. Zonder permanente plek in de expositie werden de rijwielen her en der in bruikleen gegeven voor exposities, onder andere vanaf 1964 bij Batavus in Heerenveen en ten slotte op Vlieland. Fietsenhandelaar Marcus van der Woude in Franeker ontdekte dat de fietsen eigendom van de gemeente waren. Dat resulteerde in de terugkomst van de fietsen in Franeker. Ze stonden sinds 2016 in opslag omdat er geen ruimte was voor exposeren. 

Werkgroep

Een groep initiatiefnemers uit Franeker, waaronder Van der Woude, is in 2020 aan de slag gegaan om een passende bestemming voor de fietsen te vinden zodat ze weer aan het publiek getoond kunnen worden. Hun zoektocht kwam uit bij het Nationaal Fietsenmuseum Velorama in Nijmegen. Velorama stelt zo’n 250 fietsen tentoon en heeft eenzelfde aantal in depot. De fietsen uit Franeker zullen waar nodig gerestaureerd worden en worden daarna in Velorama geëxposeerd. Daarnaast werkt de werkgroep samen met Velorama aan een virtuele tentoonstelling van de fietsencollectie via www.mobiel-erfgoed.nl.   

De werkgroep en gemeente vinden dat de collectie in stand moet blijven. De collectie laat de ontwikkeling van de fiets zien in een tijdspad van zo’n 80 jaar (1820 – 1900). Daarnaast wordt verondersteld dat enkele van de fietsen wellicht van Fries fabricaat zijn wat de collectie nog meer een bijzonder regionaal karakter geeft.

Partners