friesjournaal logo

De Pikmeerkruiser in de Netflixserie met in de kuip Queen Elizabeth.

GROUW – Alle bootliefhebbers keken hun ogen uit toen ze de nieuwste afleveringen van de Netflix-hit The Crown zagen: daar voer een Pikmeerkruiser! Met Queen Elizabeth aan boord! Kijk, die Engelsen hebben gevoel voor stijl en klasse. Die dachten: dit schip leent zich voor de serie. Want dat de onlangs gestorven Queen ooit in een Pikmeerkruiser heeft gevaren, lijkt onaannemelijk. 

De Pikmeerkruiser herken je meteen aan de prachtige, strakke, elegante lijnen. Het viel pleziervaarders dus meteen op dat deze typisch Friese kruiser met geringe doorvaarhoogte voorbijvoer. 

Plings

Werfeigenaar Hindrik de Groot (3e generatie) was blij verrast: ‘Ik kreeg ineens veel plings op mijn mobiel te horen, iedereen stuurde me een berichtje.’

Dit is prachtige reclame voor het schip dat de familie al sinds begin jaren 60 bouwt. The Crown is de best bekeken tv-serie ter wereld.

Hindrik: ‘We hebben hier alleen maar voordeel van, dat kan niet missen. Als Netflix een Pikmeerkruiser mag gebruiken, dan mogen wij de beelden wel voor onszelf inzetten, lijkt mij.’ 

De Grouwster werf draait goed. Deze winter worden vijf nieuwe exemplaren gebouwd.

Klassiek en herkenbaar

Het schip dat in The Crown vaart rolde in 2002 van de werf. Later dan de tijd, halverwege jaren 90, waarin de aflevering zich afspeelt.

‘Maar onze schepen evolueren niet snel. Ze zijn klassiek en herkenbaar. Tien jaar eerder bouwden we schepen die niet veel afwijken van dit model van 11,5 meter,’ zegt Hindrik.

Netflix had de merknaam met een witte sticker afgeplakt, maar dat had men net zo goed niet hoeven doen.

Hindrik: ‘Mensen zagen direct dat het een schip van ons was. Dat is de kracht van onze schepen en dat maakt me wel trots.’

In Engeland varen nauwelijks Pikmeerkruisers. Dit schip bouwde De Groot voor Nederlandse opdrachtgevers die het onder de naam Fernandadoopten. In 2006 ruilden ze het in en via bemiddeling van De Groot kwam het schip in eigendom van een Brit. 

Partners