friesjournaal logo

Eddy de Vries (l) en William Kuipers.

JIRNSUM – De Zilvermeeuw krijgt vorm. Het casco is nagenoeg klaar en in het nieuwe jaar kan er worden begonnen met het inbouwen van de motor en alle techniek. William Kuipers uit Heerenveen laat de majestueuze bakdekkruiser uit 1938 restaureren en vernieuwen. Het FJ volgt van tijd tot tijd dit ambitieuze project dat twee jaar duurt. Het casco is vernieuwd door Jachtbouw De Vries in Jirnsum. Het is verbluffend om te zien hoe vakbekwaam dat gebeurt. En op puur ambachtelijke wijze. Het oog van de meester – in dit geval Eddy de Vries – vormt de maat.

Zoals dat ook ging in de tijd van Eeltje Holtrop van der Zee, de Rembrandt onder de platbodembouwers. Hij zei: ‘Myn each is myn rij’ (mijn oog is mijn meetgerei). Maar het casco is wel op de tiende millimeter nauwkeurig in elkaar gelast door de besten die er op dat vakgebied zijn.

William is onder de indruk: ‘Geweldig om dit proces van nabij te aanschouwen. Je ziet de geboorte van een schip. Ik moet elke week even gaan kijken.’

Thuis heeft hij al ramen en patrijspoorten liggen. Ze zijn in Italië besteld en ze zien er prachtig uit. William is een perfectionist en hij ziet zijn evenknieën bezig met iets moois. 2023 wordt een jaar om naar uit te kijken met deze prachtig gelijnde Zilvermeeuw met waaiersteven die in oude glorie wordt hersteld, maar wel volledig aangepast aan deze tijd met alle moderne techniek.

Partners