friesjournaal logo

(Foto: Martin de Jong)

JOURE – De carrière van Andries Noppert leest als een jongensboek. Ontdekt op de velden van SC Joure, een talent maar ook een Pietje Bell in de jeugd van Heerenveen, een vertrek naar Breda, vergeten bij het Italiaanse Foggia, verpieterd in de krochten van het betaald voetbal, een jaar geleden reserve bij Go Ahead, in de zomer getransfereerd naar Heerenveen en nu… op 28-jarige leeftijd een van de beste keepers ter wereld!

Dit had niemand kunnen bevroeden: Andries Noppert die in 2021 ten langen leste door keeperstrainer Harmen Kuperus (uit Idskenhuizen) bij FC Dordrecht vandaan werd geplukt om zijn provinciegenoot als tweede doelman naar Deventer te halen waar Kees van Wonderen de coach was. Toen Warner Hahn fouten maakte mocht Andries halverwege het seizoen onder de lat staan. Zijn debuut maakte Andries nota bene in de bekerwedstrijd in en tegen Heerenveen op 18 januari 2022 (0-1). Het resultaat werd voor Heerenveen als ondermaats gezien maar Andries hield gewoon alle ballen eruit.

‘Als je het goed doet word je eerste keeper,’ had Kees hem vooraf al ingefluisterd. Dus keepte hij de rest van het seizoen. 

Al gauw werd in de Adelaarshorst ‘Andries in Oranje’ gescandeerd. Op dat moment werd de interesse van bondscoach Louis van Gaal gewekt. Hij wist in de zomer al dat hij Andries zou selecteren. De Friese pers nam dat niet serieus, negeerde op influisteren van de vijfde colonne van Heerenveen alle signalen. Zelfs toen Andries al tot eerste keeper was gekozen, meldden de provinciale media dat hij alleen voor een strafschoppenserie meegenomen was naar het WK.

En zie, hoe dat verliep. Andries, met 2.03 de langste WK-speler, ontpopte zich als een topkeeper. Heel veel te doen had hij niet maar hij redde Oranje op cruciale momenten.

Nadat grote reputaties als Thibaut Courtois (België, Real Madrid) en Manuel Neuer (Duitsland, Bayern München) sneuvelden, is er een nieuwe lichting topkeepers. De beste vier van de wereld zijn nu Dominik Livakovic (Kroatië, Dinamo Zagreb),Yassine Bounou (Marokko, Sevilla), Emiliano Martinez (Argentinië, Aston Villa) en… Andries Noppert. Zijn marktwaarde moet worden geschat op zo’n € 25 miljoen.

Partners