friesjournaal logo

Hans van den Brug (r)

DRACHTEN – Quote heeft het Fries Journaal weer goed gelezen. Nadat Biense Dijkstra twee jaar geleden zijn rentree in de Quote 500 van rijkste Nederlanders maakte op aanraden van dit blad, werd in 2020 zuiveltopman Bart van der Meer getipt. Prompt maakte hij met stip zijn opwachting in de lijst en het leverde hem een schitterend interview op in het zakenblad. Vorig jaar werd gemeld dat Hans van den Brug (60) over het hoofd was gezien. Wel, de autodealer en duurzaamheidsondernemer uit Drachten kwam binnen op een 467-ste plaats met een geschat vermogen van € 125 miljoen. Vijf miljoen meer dan de nummer laatst Max Verstappen. De ondergrens schuift namelijk steeds verder op. 

Voor de volgende editie moet Quote Rinze-Jan van der Schuit van FibreMax uit Joure in de gaten houden. Als de nieuwe fabriek van de kabelproducent in Drachten volop draait, kan hij de volgende Friese nieuwkomer zijn. De kunststofvezels van deze kabels zijn namelijk zo sterk en licht dat ze overal ter wereld in tal van toepassingen kunnen worden gebruikt. Daar komt bij dat Van der Schuit, woonachtig in Oranjewoud, de ondernemersdrive heeft plus de competitiegeest om op zo’n ranglijst te staan.

Verder bestaat de lijst van Quote uit dezelfde Friese namen. Vader en zoon Mulder uit Grouw staan het hoogst genoteerd met een onwaarschijnlijk hoog vermogen van bijna 800 miljoen euro. Ze vergaarden hun rijkdom met de ontwikkeling en verkoop van software voor ziekenhuizen. Hun bedrijf ChipSoft kreeg veel kritiek omdat er onvoldoende zorg zou zijn voor de veiligheid van patiënten. Medio september zond NPO een vernietigende documentaire vol verdachtmakingen uit. De Mulders probeerden via de rechter de uitkomst van een onderzoek door de mededingingsautoriteit ACM onder de pet te houden, maar de samenvatting werd wel openbaar gemaakt.

De Friezen in de Quote 500 zijn de volgende.

038 – Gerrit (78) en Hans Mulder (57, Grouw). € 780 miljoen.

086 – Rinse Strikwerda (77, Delfstrahuizen/Blaricum). € 550 miljoen. Eind vorige eeuw bracht hij het automatiseringsbedrijf TAS naar de beurs waarna hij investeerde in o.a. melkveehouderij en vliegvelden. Dat werd geen succes. Strikwerda zocht zijn heil weer in automatisering (TSS) en verkocht dit bedrijf in 2013 aan Canadezen maar hij behield een minderheidsbelang. Het Nederlandse Topicus werd gekocht waarna het hele bedrijf naar de beurs in Canada ging. Drie keer kassa voor De Strik.

273 – Arend Smilde (70, Oranjewoud). € 205 miljoen. Zoon van Dirk Smilde uit de vetsmeltersfamilie en grootaandeelhouder van het voedingsconcern Royal Smilde, dat bijna 2.000 producten in 60 landen verkoopt. De schuwe Arend plust lekker door, deze keer met 25 procent.

279 – Biense Dijkstra (54, Dokkum). € 200 miljoen. Hij verkocht een minderheidsbelang van zijn bouwgroep aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Parcom waardoor Dijkstra kon investeren in seriebouw, innovatie en duurzaamheid. Dat gebeurt in een nieuwe huizenfabriek voor droogstapelbouw. Dat levert Dijkstra voor een aannemer een enorme vermogensplus van meer dan 40 procent op. Meer dan genoeg om het tegenvallertje van € 1,7 miljoen op te hoesten aan projectontwikkelaar Wykerveste vanwege een verbroken bouwcontract inzake het Cambuurcomplex. Dijkstra Draisma is shirtsponsor van Cambuur.

326 – Harry (72) en Jennifer Westers (57, Vlieland). € 175 miljoen. Het hotelechtpaar van WestCord is still going strong, hoewel Harry het rustiger aan gaat doen en steeds meer overlaat aan zijn ambitieuze Jennifer.

333 – Fokke de Jong (49, Damwoude). € 170 miljoen. De ondernemer achter het internationale pakkenmerk Suitsupply wordt hoog ingeschat door Quote. De vraag naar pakken daalt. Vandaar dat Suitsupply zich meer gaat richten op elevated casual (jasjes, shirts, chino’s) om het bedrijf toekomstbestendig te maken. De Jong stak er € 35 miljoen in.

352 – Bart van der Meer (76, Delfstrahuizen). € 160 miljoen. Topman van zuivelconcern Ausnutria waar het Chinese Yili een belang van 34 procent in nam waardoor Van der Meer volgens Quote zo’n 40 miljoen cashte, net voor de lockdowns in China die nu voor zoveel beroering zorgen. Yili kun je in de ogen van Van der Meer vergelijken met FrieslandCampina: het heeft een groot netwerk van afnemers wat Ausnutria veel meer distributie oplevert. Ausnutria is hoofdsponsor van Heerenveen.

416 – Klaas de Leeuw (80), Oudeschoot. € 140 miljoen. De bouwer die Van Wijnen groot maakte wordt door Quote laag gewaardeerd. De Leeuw is nog wel aan het ondernemen, zij het op kleine schaal.

430 – Sjoerd (85) en Léon Dijkstra (54, Amsterdam). € 130 miljoen. Ze komen uit Witmarsum. Hun hotelketen Eden heeft onder meer het Oranjehotel in Leeuwarden in bezit. 

467 – Hans van den Brug (60, Drachten). € 125 miljoen. Hij is de 3e generatie bij autobedrijf Van den Brug (VW, Audi, Skoda, Seat, Schadenetwerk en Friesland Lease). Van den Brug onderneemt in groene energie. Hij is medeoprichter van GroenLeven dat hij verkocht aan het Duitse BayWa renewable energy. Inmiddels investeert hij in stadsmobiliteit.   

Partners