friesjournaal logo

LANGWEER – Langweer, vroeger in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 het mooiste en meest aantrekkelijke, bruisende watersportdorp van Nederland, werd in het hart geraakt. De locatie waar voorheen de oude zuivelfabriek stond, aan de oude haven van het dorp, was jarenlang onooglijk. De fabriek stond te verpauperen en eenmaal gesloopt, bood het braakliggend terrein een trieste aanblik. Wie Langweer binnenvoer werd niet vrolijk. Deze entree was allerminst uitnodigend. Voor de horeca was dit geen visitekaartje en betekende dit een zekere teloorgang. Langweer had dus dringend een nieuwe impuls nodig.

Rotte appel

Maar eindelijk wordt Langweer verlost van deze rotte appel waar de dorpsgemeenschap zich zo aan ergerde. Op de locatie aan de Kade, vlakbij het karakteristieke Kippenbruggetje, realiseert Zwanenburg Projecten het kloeke gebouw Wetterstatevan 17 appartementen met een schitterend uitzicht op de havenmonding, het dorp, de Langweerder Wielen en de landerijen. De appartementen zijn inmiddels allemaal verkocht. Op de begane grond komt een horeca-etablissement met een groot terras. Deze zaak is het gehele jaar geopend. Voortaan zal het hart van Langweer weer kloppen.  

De Wielen

Toen de fabriek sloot in de jaren vijftig huisvestte recreatiepionier Cornelis Boertjens er hotel-restaurant-discotheek De Wielen en in de voormalige naastgelegen directeurswoning zeilschool De Alve Marren. Deze zaak verwierf naam en faam. In de loop van de vorige eeuw raakte de zaak in verval tot de sluiting in 2015.

Meerdere ontwikkelaars beten vervolgens hun tanden erop stuk. Of hun plannen vonden geen goedkeuring, of ze stuitten op bezwaren, of ze waren financieel niet haalbaar, of de tijd duurde te lang waardoor het project gedateerd raakte.

Samenwerking

In 2020 kreeg Zwanenburg deze locatie in eigendom. In samenwerking met gemeente De Fryske Marren en de dorpsbevolking, vertegenwoordigd door Plaatselijk Belang, bouwde de Heerenveense ontwikkelaar voortvarend aan de plannen. Ditmaal geen ‘fancy’ ontwerp maar onder zorgvuldige architectuur van Studio DWP uit Grootebroek een fraai, stijlvol, tijdloos en robuust gebouw dat recht doet aan het oorspronkelijk front van de zuivelfabriek. Deze waterentree van Langweer verdient namelijk een bouwwerk met allure.

Instemmend

Uiteindelijk is er algeheel instemmend gereageerd op het ontwerp, laat projectleider Titia Haagsma weten.

Zij kent de plek uit haar jeugd. Want ja, in Langweer ging je uit en dus kwam je ook terecht in bar ’t Keldertje die er vroeger was: 

‘Maar ook mijn Beppe Veen kwam in Langweer. Zij kampeerde er, vertelde ze mij. Ik zag een oude ansichtkaart van De Wielen die zij nog had. Deze hebben we vorig jaar - in een nieuw jasje -  ook naar het dorp verstuurd.’

Serieus werk

Zwanenburg maakt serieus werk van elke ontwikkeling. Er worden studies gemaakt van cultuurhistorie, (vorige) gebouwen, locatie, omgeving en natuurlijk marktpotentie.

‘Je kunt het allemaal nog zo goed en mooi willen doen maar er moet uiteindelijk ook rendement worden gemaakt,’ aldus Titia.

Aan de hand van tekeningen en artist impressions werden de plannen in Langweer gepresenteerd en met diverse partijen doorgesproken. 

Titia: ‘Wij kijken daarbij nog verder dan lokaal. Onze projecten moeten provinciaal draagvlak hebben omdat het vaak gaat om cruciale locaties. Wij luisteren graag naar meningen van mensen die zich betrokken voelen.’

Meerwaarde

Op deze wijze komt men in constructieve gezamenlijkheid tot een goed plan dat past binnen de omgeving en bij de mensen die er wonen. Meerwaarde wordt gecreëerd door toevoegingen. Zo wordt in Langweer de kade naast het gebouw vernieuwd. Passanten kunnen daar hun sloep afmeren voor een bezoek aan het restaurant. Deze werkzaamheden gebeuren tegelijkertijd met de aanleg van een haventje met zes bewonersligplaatsen achter de appartementen. Daar zijn tevens de parkeerplaatsen en bergingen gesitueerd. De bewonersentree met trappenhuis en lift is in verband met de privacy niet aan de voorzijde van het gebouw maar aan de achterzijde. Althans, als je qua kwaliteit van het gevelbeeld nog mag spreken van een voor- of achterkant.

Uiteraard hanteert Aannemingsbedrijf Kuin qua duurzaamheid, comfort en klimaat- en energiedoelstellingen de hoogste standaards (zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming). Het gebouw wordt onderhoudsarm. 

Perspectiefvolle toekomst

Langweer gaat met Wetterstate een perspectiefvolle toekomst in. Er wordt een impuls gegeven aan meer bezoek, recreatief vertier en uitgaansleven waardoor het voorzieningenniveau verhoogd kan worden. Wetterstate vormt tevens vanuit de haven en het Doniapark een mooie entree naar de prachtige Buorren met de eeuwenoude lindebomen. 

Partners