friesjournaal logo

LEMMER – Ooit was het gebied Lemsterkade/de Polle een sieraad van Lemmer. Het ligt aan de oude zeedijk die het dorp moest beschermen tegen de baren van de Zuiderzee. De oude houtzagerij ‘De Houtmolen’, aanvankelijk een windmolen en later een stoomzagerij, in het verleden de grootste werkgever van Lemmer, domineerde de nijverheid aan weerszijden van de Rien, waar verder tuigerijen, mastenmakerijen, scheepswerven en vissersbedrijven waren gevestigd. 

Echter, het gebied raakte in verval. Het werd de schandvlek van Lemmer. Veel plannen gedurende een reeks van jaren sneefden. Zwanenburg Projecten kwam in samenwerking met gemeente De Fryske Marren, Adema Architecten, Aannemingsbedrijf Kuin en Makelaardij Hoekstra tot een prachtige, totale gebiedsoplossing met 127 woningen. Zwanenburg heeft zijn reputatie van dé ontwikkelaar van mooie plekken hoog te houden en zette in Lemmer hoog in. 

‘En daar gaan we altijd voor de volle honderd procent voor,’ zegt projectleider Titia Haagsma.

Zichtlocatie

Want het stoorde de Lemsters dat het gebied op een prachtige zichtlocatie aan de entree van Lemmer en ook nog eens aan het water gelegen, zo lang lag te verpauperen. Lemmer onwaardig. Immers, deze hoofdpoort van Friesland aan het IJsselmeer verdiende beter. Gelukkig en tot opluchting van Lemmer komt er een volwaardige en hoogwaardige invulling.

‘Het is een prachtig plan met water, groen en mooie, comfortabele woningen,’ aldus Titia. Ze werkt met heel veel plezier aan dit plan: ‘Mijn beide beppe’s waren Lemsters! Dat maakt het voor mij speciaal. Ik heb wat met deze havenplaats.’

Zwanenburg Projecten verwierf de terreinen en opstallen in fasen en ontwikkelt het dito. Inmiddels zijn enkele woningen plus loodsen gesloopt en wordt de grond gesaneerd. 

Historie

Zwanenburg is een projectontwikkelaar die oog heeft voor historie, omgeving en inpassing. 

Titia: ‘Wij zijn oplossingsgericht, creatief en hanteren nooit de botte bijl. Voor deze plek heb je het juiste gevoel nodig. Wij hebben gekeken naar de vroegere visserij, naar het industrieel erfgoed, naar het oudst nog werkende grootste stoomgemaal ter wereld – het monumentale Woudagemaal bij Tacozijl, een UNESCO Werelderfgoed –, alsook naar de oude ambachten die hier werden uitgeoefend. Die sfeer stralen de nieuwe appartementengebouwen uit. De pakhuisachtige schoorsteengevels getuigen daarvan en als bouwmaterialen worden hout en baksteen gebruikt.’  

De locatie is top. Op een loopafstand van enkele minuten ben je in het gezellige centrum met vele terrassen, bij de haven en even verderop bij het Lemster strand dat populair is bij badgasten. Aan de andere kant: binnen twintig seconden ben je op de snelweg. Amsterdam is slechts een uur rijden.

‘Lemsterkade met haar roemrijke geschiedenis is een historische plek met toekomst. Zo hebben we dit plan aangepakt en geprofileerd,’ vertelt Titia 

Eerste en tweede fase

De eerste fase behelst de bouw van 28 appartementen waarvan 4 penthouses. De bouw van de 4 woongebouwen lijkt zoals het nu staat in de nazomer te starten. Kopers kunnen een eigen smaak aan de woning geven (voorzieningen, sanitair, keuken, raamdecoraties etc.). Een lift maakt bewoning voor alle leeftijdsgroepen heel geschikt. De tweede fase telt nog eens 79 appartementen en 20 woningen. Die worden op een nader moment op de markt gebracht.

In het plan wordt veel water en een haventje gecreëerd dat via de sluis in verbinding staat met de Rien. Ligplaatsen voor boten vormen een prachtige meerwaarde van de woningen. Je hebt als bewoner het gevoel dat je niet bij maar op het water woont, laat Titia weten.

Het plan Lemsterkade is een visitekaartje an sich, meer dan 1.000 aanmelding van geïnteresseerden kwamen binnen na het lanceren van de website. 

Titia: ‘Het is mooi te ervaren hoe enthousiast iedereen is en hoe de Lemsters meeleven. Lemmer bruist!’

Partners