WOLVEGA – Jan Smink (34) van Restaurant Smink in Wolvega heeft de prestigieuze Le Taittinger Prix Culinaire in Londen gewonnen. De Friese top-chef streed met zeven andere internationale koks. Hij won de hoofdprijs van € 20.000. Maar meer nog dan dit geldbedrag is Smink wijs met het toetreden tot de vakjury van de wedstrijd.
‘Dat is een enorme eer.’
De Le Taittinger Prix is na de Bocuse d’Or in Lyon ’s werelds belangrijkste kookwedstrijd. Smink deed twee keer mee aan de Bocuse d’Or.
Het was de laatste keer dat Smink mee mocht doen. Hij is opgelucht dat het wedstrijdkoken er voor hem op zit.
‘Dit vergt veel van mij, ook van het thuisfront. Voorbereiding en deelname zijn heel intensief. Deze titel kwam op het goede moment,’ aldus Smink.
De eerste opdracht was de bereiding van een varkensgerecht. De tweede opdracht kregen de chefs pas kort van tevoren te horen. Het was een vegetarisch gerecht met enkele verplichte ingrediënten waar de koks hun eigen draai aan mochten geven. Van het Franse jurylid Emmanuel Renaut kreeg Smink de beste beoordeling.