Wat Première Achter de zeilen
Waar De Bios Drachten
Wanneer Donderdag 16 februari
Aantal gasten 200
Wie Alle betrokkenen bij het Ljouwerter Skûtsje, makers, familie en genodigden
Bijzonderheden Drie ‘oscars’ werden door de ongeëvenaarde spreekstalmeester en tevens voorzitter Johan Haringsma uitgereikt tijdens de première van Achter de zeilen, een documentaire over het Ljouwerter Skûtsje. Ze waren voor regisseur Folkert Sappé voor de ‘beste film’, schipper Willem Zwaga voor ‘beste hoofdrol’ en Steffen Huisman voor ‘beste bijrol’. Folkert en Willem wonen beide in Langweer en zijn voetbalvedetten in het sterrenteam Langwar Twa. Steffen is een Jouster en bemanningslid. Hij vertelt in de film dat hij net als Willem als jonge knul aan boord kwam bij Willems heit Ulbe Zwaga Rzn., de beste maar niet onomstreden skûtsjeschipper in de historie. Ja, nog beter dan zijn vader Rienk en grootvader Ulbe sr., de recordkampioen.
Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, beschermheer van het skûtsje, een titel die hij vanwege corona pas in 2022 op de Leeuwarder dag bij Lemmer aanvaardde, kreeg een schaalmodel van het skûtsje. Dat komt niet bij hem op de schoorsteenmantel te staan maar een plekje krijgt in het stadhuis.
Achter de schermen van het Ljouwerter Skûtsje
DRACHTEN – De Zwaga’s zijn de meest filmische familie binnen het skûtsjesilen. Van Pake Ulbe (1907-1985) zijn beelden, van diens zoon Rienk (1933-1992) eveneens, uiteraard ook van de 3de SKS-generatie Ulbe (1961-) en nu ook van zijn zoon Willem (1987-), de huidige schipper op het skûtsje dat vier Zwaga’s aan het roer had. Behalve genoemde drie ook Rienks jongere broer Lammert (1935-). De documentaire toont hoe het eraan toegaat buiten het kampioenschap om (de voorbereiding, de bemanning, de bestuurlijke zaken, de sponsors, de vrouwen, de fans), hoewel Willem graag wat meer wedstrijdbeelden had gezien, maar Omrop Fryslân was er niet voor te porren. Tenslotte heb je publiciteit nodig om bezoekers te trekken. Toen Willem op zijn Zwaga’s had gezegd bij gebrek aan medewerking ook niet zo nodig deze zomer voor de camera’s te hoeven, werd de Omrop wat inschikkelijker. Skûtsjereporter Geartsje de Vries was aanwezig om verslag te doen van de première. De film draait nog tot april in de prachtige Bios van Drachten, eigendom van Sander Hakbijl uit Sint Nicolaasga.