friesjournaal logo

SIEGERSWOUDE – Hij dronk er zijn eerste biertje en zag er de boeren en autohandelaren aan de stamtafel en de kooplui handeldrijven, voor beursman Geert Schaaij werd café ’t Voorwerk in Siegerswoude een magische plek. Hier ontdekte hij dat hij in zaken wilde. En nu is hij de eigenaar!

‘Mijn Gea zei: dit café stond nog op jouw bucketlist en zo was het ook,’ aldus Geert, die zijn jeugd in dit dorp op het snijvlak van Friesland, Drenthe en Groningen doorbracht.

‘Ik ben een grensgeval,’ lachte de in Creil geboren Geert, die het Esperanto van de drie noordelijke provincies op sappige toon brabbelt. 

De opening ging op zijn Geerts. Veel glitter, glamour, goud en een parkeerplaats vol luxe bolides (‘Voor miljoenen aan heilige koeien, haha!’). Maar wel volks. Dus wie kon ’t Voorwerk beter openen dan de Veerkampjes van de realitysoap? Zij spelen het echte leven. Ze waren in stijl gekleed. De charmante dames in de bediening onder leiding van gastvrouw Ruby Prins waren dat trouwens ook. Het was alles goud wat er blonk. 

Geert kocht het café van Roel Donker. Eerdere kasteleins waren Auke de Vries en Sietse van Gorkum. Het was de vrouw van Auke die het eerste biertje voor Geert tapte. Eerst weigerde ze dat omdat Geert te jong zou zijn maar hij wist haar te overtuigen dat hij jarig was en net 16 was geworden. Op zijn brommer keerde hij opgetogen huiswaarts.

Als café voortbestaan is tegenwoordig geen sinecure. De cafécultuur verdwijnt.

‘Roel had ook het café in Haule. De vrouwen die het huurden zijn ermee opgehouden. Er zit geen toekomst in,’ verklaart Geert.

Hij gooit het daarom over een andere boeg. ‘t Voorwerk is nu een business-sociëteit die alleen op donderdag open is. Je kunt er lid van worden en dat kost duizend euro per jaar. De gasten kunnen rustig een slok drinken want ’t Voorwerk biedt een haal- en brengservice.

Door de gemeenschappelijke deler van het zakendoen is het praat in ’t Voorwerk inhoudelijk anders dan in veel andere cafés, merkt Geert. 

‘Er wordt lol gemaakt maar het gaat ook ergens over. Waarom men hier naartoe gaat? Omdat hier morgen telt, niet gister. Het is weer precies zoals het vroeger was toen de laapkepoepen, de turfschippers en de veekooplui hier aanstaken.’

Partners