friesjournaal logo

BROEK – Om wat beter op de hoogte te raken van de landbouwproblematiek bracht de ondernemersvereniging Skarsterlân een werkbezoek aan de boerderij van Peter en Marijke Rijpkema in Broek. Directeur Klaas de Jong van A ware hield een inleiding en hij was duidelijk in zijn mening: ‘Nederland is ontspoord.’

Hij nuanceerde het zogeheten noodzakelijk natuurherstel omdat je dan eerst een nulpunt als referentie moet hebben. Hoe ver wil je teruggaan? Oorspronkelijke natuur heeft vanaf het jaar 900 (de eerste dijkenaanleg en inpolderingen) langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor cultuurlandschap. Door de industriële revolutie werd het milieu vanaf 1750 belast maar bodem, water en lucht zijn sindsdien nog nooit zo schoon geweest als nu. 

De Jong nuanceerde ook de vermeende teloorgang van de biodiversiteit: ‘Er zijn 112 nieuwe plantensoorten in ons land bijgekomen.’

Over stikstof zei De Jong: ‘De melkveehouderij neemt meer stikstof op dan het uitstoot; 118,5 miljoen kg per jaar om 92 miljoen kg.’ Groene energieproductie daarbij opgeteld (zonnepanelen en windmolens op de erven) levert een nog grotere plus op.

Halvering van de veestapel zoals de in Woudsend woonachtige Tjeerd de Groot wil, pakt slecht uit voor de zuivel in Friesland.

‘Nederland is de grootste daler in de Europese melkplas. De grote groeiers zijn Ierland, Hongarije, Italië en de Baltische staten,’ waarschuwde De Jong voor het kapotmaken van een sector en een ineenstorting van de economie. 

Partners