Parkhotel Tjaarda heeft een nieuwe entree en het vernieuwde restaurant heeft een andere naam die verwijst naar het rijke verleden van Oranjewoud: Marijke Muoi. Alle gelegenheid dus om een feestelijke heropening te vieren.
De opening werd onder het toeziend oog van een in stijl tot leven gewekte Marijke Muoi (de Friese koosnaam van stadhoudersvrouw Marie-Louise van Hessen-Kassel 1688-1765, de aartsmoeder van ons koningshuis) door Commissaris van de Koning Arno Brok verricht, samen met ambassadeur en vijfvoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst en directeur Parkhotel Tjaarda Tjitte de Wolff.
De vele vaste gasten, relaties, familie, medewerkers en andere aanwezigen werden door Tjitte de Wolff meegenomen in de roemruchte historie van Tjaarda, een begrip in de wijde omgeving van Oranjewoud. Het dorp ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in deze regio. Waaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje.
De geschiedenis van Tjaarda gaat ver terug tot 1834. Op dat moment stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud
Een sprong in de tijd brengt ons naar 1996. Op dat moment werd er volledige nieuwbouw gepleegd. De familie Oosting heeft destijds met de medeaandeelhouders de NOM en Noord Nederland Beheer de nieuwbouw voor haar rekening genomen. De naam werd op dat moment gewijzigd in Golden Tulip Tjaarda. De toenmalige Commissaris van de Koningin Loek Hermans heeft het hotel destijds geopend.
Vanaf 1996 zijn er vele aanpassingen en verbouwingen geweest om te anticiperen op de veranderende vraag van de gast en de maatschappelijke ontwikkelingen. Zo werd het Wellness complex in 2006 feestelijk geopend door de Commissaris van de Koningin Ed Nijpels.
Tien jaar later in 2016 was John Jorritsma als Commissaris van de Koningin aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. Noemenswaardig zijn de gerenoveerde hotellobby, gemoderniseerde hotelkamers en het Grand Café 1834, waarmee de verbinding is gemaakt met de oorspronkelijke grondlegger van dit prachtige horecabedrijf.
Vol trots vertelde Tjitte de Wolff dat hotel Tjaarda steeds in beweging is geweest. Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving. Tijdens de intrede van de Coronapandemie begin 2020 kwam Nederland tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer als onderdeel van een formule.
De naam werd gewijzigd in Parkhotel Tjaarda en hiermee wordt er recht gedaan aan de bijzondere ligging in het Parklandschap Oranjewoud.
Naast elementen als gastvrijheid, heerlijk eten en drinken en genieten van de prachtige omgeving is er al jarenlang volop aandacht geweest voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin is Parkhotel Tjaarda steeds een koploper geweest. Al aan het einde van het vorige millennium werd er al geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels zorgen 438 zonnepanelen ervoor dat Parkhotel Tjaarda voor een belangrijk deel zelfvoorzienend is voor wat betreft de elektriciteitsbehoefte. Verder zijn er warmtepompen geplaatst voor de warmtevoorziening van het Wellness complex. Inmiddels participeert Parkhotel Tjaarda in het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplant om uitstoot van Co2 op te nemen.
In de afgelopen maanden is het restaurantconcept vernieuwd met een schitterende culinaire bistro die de naam Marijke Muoi Wine & Dine draagt. Marijke Muoi was zeer geliefd bij de Friese bevolking. Ze was ook een van de grondleggers van het buitenverblijf Oranjewoud.
In de culinaire bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. Uniek zijn de 70 wijnen die allen per glas verkrijgbaar zijn. Eerlijk, ambachtelijk en puur zijn de belangrijke waarden.
De inrichting van deze culinaire bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig. Kleurtinten van groen en blauw wat verwijst naar Maijke Muoi (blauw voor koninklijk) en groen voor landschap Oranjewoud. Eye catchers zijn de imposante bar, de unieke wijnbar, de muurschilderingen en de Gastronomische tafel.
Marijke Muoi Wine & Dine is elke avond geopend en op zondagen vanaf 12.00 uur
De sleutel van het succes van Parkhotel Tjaarda is volgens Tjitte de Wolff dat er steeds tijdig is geanticipeerd op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.