friesjournaal logo

Rolf Hoekstra is de koning van de Big Green Egg, de beste barbecue die er is. Met vijf van deze topbarbecues kan hij een extra dimensie geven aan elk evenement.

De ervaren chef die de laatste 12 jaar bij HANOS Heerenveen restaurants culinair adviseerde is voor zichzelf begonnen. Met Rolf Cooking verzorgt hij barbecues, private dinners, gespecialiseerde catering en evenementenondersteuning. Verder springt hij bij in restaurants om diners te completeren. Daardoor weten zijn collega-chefs een welkome flexibele schil te creëren in de bezetting. Zo assisteerde hij op het mini-event van restaurant Vis en Meer in Woudsend. Diverse gerechten werden door hem bereid, of hij had een aandeel daarin. Daar komt bij dat de barbecue een extra beleving en een meerwaarde geeft aan een culinair event.

‘Ik zoek samenwerkingen,’ aldus Rolf, die alles met de Big Green Eggs kan, tot desserts en brood bakken  aan toe zoals hij bij Vis en Meer bewees. Het fijne van barbecueën met de Big Green Egg?

Rolf: ‘Je kookt low en slow. Beter kan niet.’ 

Rolf had al langer in z’n hoofd om zelfstandig verder te gaan. Hij liet zich inspireren door Leonard Elenbaaswiens barbecueboeken hij aandachtig las.

‘Wat heb ik te verliezen?, dacht ik. Ik had veel ervaring, adviseerde restaurants. Corona gaf het laatste zetje. Toen werd er meer thuis gekookt en schakelden mensen die niet zo goed met barbecues kunnen omgaan mij in, of ik gaf workshops, wat ik nog steeds doe. Dus trok ik de stoute schoenen aan.’

Het voordeel van vijf barbecues is dat Rolf met verschillende houtsoorten (appelhout, kersenhout enz.) tegelijkertijd kan werken, dat meerdere gangen in bereiding kunnen, dat je zowel met vis, vlees en groenten bezig kunt zijn en dat je kunt roken, grillen, bakken, schroeien.

De afwisseling in zijn nieuwe rol spreekt aan: ‘Ik kom overal. Geen dag, geen gelegenheid is hetzelfde. De ene keer geef ik een workshop, de andere keer help ik in een pop-uprestaurant, kook ik thuis bij mensen, ben ik actief op een groot feest of doe ik mijn ding in fine dining. De agenda loopt aardig vol.’

Barbecueën gaat namelijk het hele jaar door.

‘Het is allang geen zomerdingetje meer,’ aldus Rolf. 

Partners