Woning Kop-hals-romp woonboerderij
Bouwjaar ± 1860
Adres Hofkamp 70 en 72 Wommels
Bewoners Arie en Ynke Stok, Anneke en Hobbe Hiemstra en Thymen en Mattias
Dromen waarmaken in een kangoeroe-boerderijwoning
WOMMELS – De familie Stok-Hiemstra verwezenlijkte meerdere dromen tegelijk. Ze betrokken de aloude ‘Stapertboerderij’ in Wommels en maakten er een zogeheten kangoeroewoning van. Dat is een woning waar ouders en kinderen samenwonen om te anticiperen op later. Stel, je hebt als ouders een beetje ondersteuning nodig, dan kunnen de kinderen een handje helpen. Maar omgekeerd kan ook. Als er kleinkinderen zijn, dan kunnen de grootouders oppassen als ze dat willen!
Aan de Hofkamp 72 in Wommels wonen Arie (65) en Ynke (64) Stok met dochter Anneke (36), haar man Hobbe Hiemstra (36) en kun kinderen Thymen (5) en Mattias (2). Arie en Ynke woonden in Gauw en Anneke en Hobbe in Ysbrechtum. Het was Anneke die het idee te berde bracht.
‘Ik zag wel uit naar een andere woning met iets meer ruimte in en rond huis. Ik heb een woonboerderij altijd aantrekkelijk gevonden en toen deze woning in 2021 op Funda voorbijkwam, vertelde ik dat aan heit en mem. Mijn pake en beppe zijn in een verzorgingstehuis terechtgekomen en dat vond ik niet ideaal. Voor de gein heb ik dat weleens gezegd.’
Kangoeroewoning
Het plan legden ze voor aan hypotheekadviseurSimon Zijlstra van Kuindersma Verzekeringen in Joure. Hij wees hen op de constructie van de kangoeroewoning en de regels en voordelen die eraan verbonden zijn. Deze woonvorm is ontstaan uit de behoefte aan het creëren van meer woonruimte en eenvoudiger te realiseren mantelzorg mocht dat nodig zijn.
Aan verhuizen dachten Arie en Ynke niet, maar toen ze het voorstel van hun dochter vernamen was het voor hen wel een optie. Gauw is een heel leuk dorpje maar voorzieningen zijn er niet meer. De slager is weg, de bakker, een school is er niet.
Met hun viertjes hebben ze meteen de fraaie stulp van ca. 1865 bekeken. Die viel in de smaak. Vooral de van oude geeltjes opgetrokken gevels vonden ze mooi. Ze waren echter niet de enigen die belangstelling hadden.
Kapers op de kust
Arie: ‘Er waren nogal wat kapers op de kust, ook uit het Westen We moesten heel slagvaardig zijn.’
Ze schreven na de bezichtiging een brief aan de vorige bewoonster, die de boerderij twintig jaar eerder had gekocht van boer Hilarides die er destijds nog een boerenbedrijf had. Op de bijhorende weilanden is een nieuwbouwwijk gebouwd. De brief met de motivatie waarom ze de stek op het oog hadden, was bedoeld om haar goed te stemmen.
‘Dat heeft gewerkt,’ zegt Arie, ‘want wij hadden de gunfactor. Binnen een week was de deal rond.’
De boerderij was al door de eigenaresse verbouwd tot een woonhuis met een B&B maar was inmiddels gedateerd. Bovendien moesten er twee woongedeelten worden gerealiseerd. Een flinke verbouwing volgde. Lokale aannemers, ZZP’ers en bevriende klussers hebben een prachtig project geklaard.
Goed gevoel
Al voelen Arie en Ynke zich nog fit en kunnen ze alles nog, het geeft een goed gevoel dat ze er later niet alleen voor staan. Ynke is net gestopt met werken en Arie, ambtenaar op het Provinciehuis, denkt aan zijn laatste jaar bezig te zijn.
‘Wij kunnen als gezin goed met elkaar overweg en wij zijn er voor elkaar,’ vertelt Ynke, die 47 jaar werkzaam was in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Zorg zit in hun genen want Anneke is verpleegkundige op de recovery in het MCL in Leeuwarden.
Voordeel is ook dat Arie en Ynke de kleinkinderen zien opgroeien en het jonge gezin van Anneke en Hobbe kunnen bijstaan, waar bovendien de derde op komst is.
Gesetteld
Ze zijn gesetteld. In het Fries wordt dat ‘te stoel en te bank’ genoemd.
Hoe voelt dat nu: samen een huis bewonen?
Ynke: ‘Heel gewoon eigenlijk.’
Arie: ‘De verbouwing was al een goede test want als je middenin de rommel zit en dan nog accordeert het prima, dan weet je dat je het samen redt. We delen veel, tot aan de hypotheek toe.’
Ynke laat weten dat er regelmatig wordt overlegd.
‘Wij vormen een soort vereniging van eigenaren,’ lacht Arie.
Anneke: ‘Je begint een groot gezin te vormen. Dat merk ik aan de tekeningen die de kinderen op school maken. Pake en beppe staan daar vaak op.’
Privacy
Wel zijn de woonruimtes goed gescheiden en dat geldt ook voor buiten.
Anneke: ‘Wij hebben er op gelet dat iedereen zijn privacy heeft.’
Haar ouders wonen in het voorste gedeelte van de kop-hals-rompboerderij en zij en Hobbe in het achterste deel, zeg maar de stal en schuur. Alles is vernieuwd. Vooral Anneke en Hobbe hebben hun woning prachtig modern gemaakt met gevlinderde vloeren en designkeuken. De lange gang (die halverwege is dichtgemaakt om de woonruimtes te scheiden) oogt fraai met de oude estriken die er liggen.
Centrumdorp
Wommels voldoet hen allen goed. Dit centrumdorp op de Friese Greidhoek (waar de beste graslanden van de provincie liggen) heeft een levendige gemeenschap en biedt alle voorzieningen. Zelfs een huisartsen- en fysiotherapiepraktijk zijn er gevestigd.
De boerderij staat aan de rand van het dorp.
Ynke: ‘Je hebt het gevoel dat je in het dorp woont en toch ook erbuiten. Wommels ligt bovendien centraal in de driehoek Sneek-Bolsward-Franeker.’
Hobbe, kwaliteitsmanager bij Cloetta in Sneek: ‘Ik kan op m’n fiets naar het werk als ik dat wil.’
Veel is er niet meer te doen. Alleen de deel wordt nog opgeknapt en het erf ‘opkreaze’ (netjes maken). Het voorjaar lonkt.
(Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Zest waarin Kuindersma Verzekeringen een redactioneel katern heeft)