WORKUM – Volgend jaar wordt in het Sleeswijckhuys in Workum van 7 april tot 1 november een expositie gehouden van onbekend werk van Jopie Huisman. Dit werk hangt bij particulieren in het hele land. Initiatiefnemers zijn Jacob Huisman (foto links), de jongste zoon van Jopie, en diens neef Joop Huisman. Aanleiding tot de tentoonstelling is het feit dat het Jopie Huisman Museum volgend jaar een kwart eeuw bestaat.
Dat de expositie in het Sleeswijckhuys wordt gehouden is zowel praktisch (het pand staat tegenover het museum aan It Noard) als symbolisch (het museum is daar in 1986 begonnen). Jacob en Joop huren het pand voor een jaar van de vereniging Hendrick de Keyser. Alle verzekeringen en beveiligingen zijn geregeld. Ze hebben op 1 december de sleutel gekregen.
De expositie draagt de naam ‘De andere kant’. Die duidt op de ligging van het pand en op het nog nooit tentoongestelde werk van de vermaarde schilder. Van hem zal een duidelijker beeld worden verkregen. De expositie wordt een van de belangrijkste nationale kunstmanifestaties in 2011.
Inmiddels hebben de twee bijna honderd werken van Jopie Huisman weten te achterhalen en in bruikleen gekregen. ‘Maar onze zoektocht gaat gewoon door. Er is nog meer werk van mijn vader. We verwachten dat we ver boven de honderd uit zullen komen. Bij dezen doen wij een beroep op mensen die in het bezit zijn van een werk van mijn vader om contact met ons op te nemen,’ aldus Jacob.
Het is om meerdere redenen belangrijk dat er een zo compleet mogelijk overzicht komt. Niet alleen voor de expositie, maar ook voor het opmaken van het register. Het oeuvre van Jopie Huisman is nog nooit in zijn geheel in kaart gebracht. Er wordt tevens een expositieboek gemaakt waarin zo veel mogelijk werken worden afgebeeld en waarvan de achtergronden worden opgetekend. Dit boek wordt geredigeerd door Albert van Keimpema.
De organisatoren hopen een samenwerkingsvorm met het museum te kunnen verwezenlijken. Jacob: ‘Dat is in het belang van zowel de expositie als het museum. Je kunt wat betreft kaartverkoop, vrijwilligers en arrangementen synergie creëren.’